Chaldejský biskup Alqas: Náboženství by nemělo podmiňovat vztah státu k občanům

5.11.2015 

Jedinou silou schopnou čelit ofenzívě Islámského státu jsou Kurdové, tvrdí v rozhovoru pro stránky Bagdadhope chaldejský biskup Raban Alqas ze severního Iráku. Připomíná, že ve chvíli, kdy vládní vojska utekla z Mosulu, nechala džihádistům zbraně, později využité k útoku na Ninivskou planinu, odkud vyhnali 130 tisíc křesťanů.

Pokud Američané nechtějí vyslat do Iráku a Sýrie své vojáky – říká biskup Alqas – měli by pochopit, kdo je jejich pravým spojencem v této oblasti. Není to Turecko, které obchoduje s ISIS a zavírá oči před teroristy procházející přes jeho území na místa konfliktů. „Ozbrojte Kurdy, dejte jim to, co potřebují k boji s Islámským státem, a oni se s ním vypořádají,“ zdůrazňuje biskup iráckého Zakha a Madiye v iráckém kurdistánu.

Prvořadým úkolem podle chaldejského biskupa je však vychovávat mladé lidi tak, aby nepodléhali ideologii islamistů. Náboženství by mělo zůstat věcí jednotlivce a nepodmiňovat vztah státu k občanům. S tímto cílem založil biskup Alqas už v roce 2004 v Dohuku střední školu, ve které studují křesťané a muslimové vedle sebe.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.