Sixtinskou kapli navštíví ročně 6 milionů lidí

31.10.2015 

U příležitosti 450. výročí Michelangelovy smrti a dvacátého výročí dokončení restauračních prací Sixtinské kaple, proběhlo včera ve Vatikánu sympózium nazvané „Sixtinská kaple po dvaceti letech. Nový dech a nové světlo“. Jak napovídá název, kromě připomínky čtrnáct let trvajících restauračních prací, které vynesly na světlo světa barvy a detaily Michelangelova díla, byl představen také nový systém větrání a osvětlení. Jak říká ředitel Vatikánských muzeí Antonio Paolucci, je nutné zajistit co nejlepší podmínky, aby další restaurování nebylo potřeba:

Sixtinská kaplem je identifikační znamení naší církve. Není snad katolík, který by si nepřál alespoň jednou v životě do ní vstoupit... A kromě toho je také základním manuálem dějin italského umění. Tyto dvě věci z ní činí světový unikát a není náhodou, že ji navštíví 6 milionů lidí ročně.

Novinky v osvětlení a klimatizaci představila Vittoria Cimino:

Na počátku jsme uvažovali o osvětlení, které by nějak odpovídalo třem různým fázím výzdoby Sixtiny. Nakonec ale, vzhledem k tomu, že představují jediné velké poselství, totiž poselství o spáse člověka, bylo rozhodnuto, že se pokusíme o co nejhomogennější osvětlení, tak aby žádná část nebyla osvětlena méně než jiná. Pokud jde o klimatizaci, bylo nutné přistoupit k základním změnám. Původní systém, vytvořený před dvaceti lety, totiž počítal s daleko menším počtem návštěvníků. Zatímco tedy předchozí systém vháněl dovnitř vzduch z venku, nový systém přivádí venkovní vzduch jen částečně a částečně recykluje a čistí vzduch zevnitř.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.