Svatý otec k podnikatelům: Dobročinnost nestačí

31.10.2015 

Je potřeba orientovat ekonomické aktivity evangelijním směrem, to znamená na službu člověku a obecnému dobru, zdůraznil papež František při dnešní audienci Křesťanské unie vedoucích podnikatelů. Právě zaměření na rozvoj ve prospěch obecného dobra je hlavní ideou tohoto sdružení. Papež ocenil pozornost, kterou jeho členové věnují křesťanské formaci a povzbudil je k dalšímu studiu sociální nauky církve. I ředitelská kancelář se může stát místem posvěcování, pokud se zasazuje o budování bratrských vztahů, dodal Svatý otec:

Zásadně důležité je věnovat zvláštní pozornost kvalitě pracovního života zaměstnanců, protože právě oni jsou nejvzácnějším zdrojem podniku. Zejména jde o příznivé nastavení k harmonizaci práce a rodiny. Myslím v první řadě na zaměstnané ženy. Jde o to na jedné straně hájit jejich právo na plně oceněnou práci a na druhé straně jejich povolání k mateřství a přítomnost v rodině.

Petrův nástupce zmínil rovněž odpovědnost podnikatelů za péči o stvoření. Jejich zvláštním povoláním je být také misionáři sociální dimense evangelia, což zahrnuje evangelijní pozornost k chudobě a jiným formám lidské křehkosti. Jubilejní rok milosrdenství má být pro křesťanské podnikatele příležitostí k dobročinnosti a rozvoji asistenčních programů. Pouhá dobročinnost však nestačí, dodal Svatý otec. Nutné je orientovat veškerou ekonomickou aktivitu ve smyslu evangelia:

Aby ekonomie a podnikání správně fungovaly, potřebují etiku; nikoliv etiku ledajakou, nýbrž etiku, jež klade do svého středu člověka a společenství. Chtěl bych vás dnes znovu vyzvat, abyste se za tuto věc společně nasadili. Budete přinášet plody do té míry, do jaké bude evangelium živé a přítomné ve vašich srdcích, myslích a činech.
– apeloval papež František na křesťanské podnikatele.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.