Nová katolická katedrála v Trondheimu

29.10.2015 

V norském Trondheimu byl dnes položen základní kámen nové katolické katedrály. Bude zasvěcena sv. Olafovi a nahradí kostel z roku 1973, který byl v havarijním stavu a nedostačoval potřebám rostoucí katolické komunity. Rozvrh nové katedrály se inspiruje klasickou bazilikální formou. Očekává se, že stavba bude dokončena na podzim příštího roku.
Z celkem 113 tisíc katolíků registrovaných v Norsku jich žije v trondheimském regionu zhruba 10 tisíc a jejich složení je skutečně multikulturní, patří k sedmdesáti různým národnostem.

Hrob sv. Olafa v Trondheimu byl cílem nejvýznamnější poutní cesty křesťanského severu. Nádherná gotická katedrála nad hrobem tohoto světce, budovaná od roku 1070 a podle původního jména města zvaná také Nidaroská katedrála (foto), je od roku 1537 v rukou luteránů a sídlem primase norské církve.
Podobně jako v případě svatojakubské cesty do Santiaga de Compostela, také poutní cesta za sv. Olafem byla v posledních letech obnovena. Sankt Olavs vel začíná v Oslu a od Trondheimu ji dělí celých 640 km.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.