Představen eucharistický kongres na Filipínách

28.10.2015 

„Kristus ve vás, naděje na slávu,“ slova z listu sv. Pavla Kolosanům se stala mottem 51. mezinárodního eucharistického kongresu, který bude probíhat od 24. do 31. ledna 2016 v Cebu na Filipínách, jak o tom před třemi lety rozhodl papež Benedikt XVI.

„Eucharistický kongres spolu se Světovými dny mládeže, rodiny a dalšími podobnými událostmi, mimořádným způsobem dosvědčuje, že Eucharistie není pouze zdrojem života církve, ale také místem, kde se zásadním způsobem dotýká světa,“

řekl P. Vittore Boccardi z Komise pro mezinárodní eucharistické kongresy na včerejší tiskové konferenci.
Asie je velkým motorem světové ekonomiky, a z náboženského hlediska zůstává misijním územím. Volba místa konání eucharistického kongresu padla na Filipíny rovněž v souvislosti s přípravami na pětisté výročí evangelizace těchto ostrovů, které připadne na rok 2021 - zasadil událost do kontextu arcibiskup hostícího města José S. Palma:

„Očekáváme asi 20 kardinálů, 50 biskupů a všechny filipínské biskupy, kteří se v Cebu shromáždí na svém plenárním zasedání. Celá akce bude probíhat v Cebu, nic se nebude přesouvat do Manily. K 21. říjnu jsme měli zaregistrovaných už více než 8 300 poutníků 57 národností. K dispozici bude také 5 tisíc dobrovolníků a 600 rodin je připraveno poutníky hostit.“

Papežským legátem na Eucharistickém kongresu na Filipínách byl jmenován myanmarský kardinál Charles Maung Bo. Ten také bude celebrovat zahajovací liturgii Kongresu v neděli 24. ledna.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.