Mons. Tomasi: Strategie, jimiž se řídí mobilita migrantů, mají dodržovat lidská práva

28.10.2015 

„Zapojení migrantů do sociálního a občanského života v urbanistických centrech usnadní jejich integraci a zároveň jim dovolí, aby vrátili hostící zemi to, co od ní dostali. Pokud je ctěna reciprocita, migranti se cítí doceněni a jejich účast na veřejném životě má pozitivní dopad na sociální soudržnost“ - zdůraznil stálý pozorovatel Svatého stolce při agendách OSN v Ženevě. Arcibiskup Silvano Tomasi vystoupil na zasedání Mezinárodní organizace pro migraci, která včera jednala právě o problematice migrantů a měst.

Podle údajů Světové zprávy o migraci, žije ve městech více než 54% světové populace. Prognózy ukazují, že do roku 2050 se jejich počet má zdvojnásobit a změnit většinu světa v globální město. Proto je nutné znovu promyslet vztah města a migrantů z hlediska urbanistického prostoru i sociálních vztahů mezi různými společenskými složkami. Jak dále vyzdvihl arcibiskup Tomasi, zapojení migrantů do společnosti může posílit spolupráci s jejich domovskými zeměmi, kulturní různorodost přináší nové příležitosti a otevřenost vede ke vzájemné důvěře, jež přispívá k dynamickému procesu vzájemné, dvousměrné integrace.

„Pokud strategie, které řídí mobilitu a mezietnické soužití, budou dodržovat základní lidská práva, stanou se migranti „živým důkazem“ kvality demokracie. Strategie na podporu migrantů, zejména těch, kteří jsou přijímáni z humanitárních důvodů, nabízejí vynikající příležitost k reflexi nad hodnotami, na nichž se demokracie zakládá, hodnotami, které si zaslouží být předávány dál, jako dědictví pro další generace,“ řekl vatikánský diplomat na fóru Mezinárodní organizace pro migraci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.