Plnomocné odpustky pro Legionáře Kristovy a hnutí Regnum Christi

28.10.2015 

Papež František prostřednictvím dnešního dekretu Apoštolské penitencierie udělil plnomocné odpustky řeholní kongregaci Legionářů Kristových a hnutí Regnum Christi, které se od ní odvozuje. Příležitostí k udělení odpustků se stal jubilejní rok, během kterého si kongregace připomíná 75. výročí založení a který se uzavře slavností Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v příštím kalendářním roce. Papež tak zároveň vyhověl žádosti současného představeného kongregace, o. Eduarda Roblese Gilla.

Legionáři Kristovi a členové hnutí Regnum Christi budou moci získat plnomocné odpustky o letošní slavnosti Ježíše Krista Krále a napřesrok o slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova pokud obnoví svou oddanost a závazky vůči legii anebo hnutí a pokud se budou modlit za věrnost své vlasti křesťanskému povolání, za nová povolání ke kněžskému a zasvěcenému životu a za obranu rodiny.

Dále je možné získat plnomocné odpustky pokaždé, kdy členové zmíněné kongregace a hnutí věnují dostatečný čas skutkům tělesného a duchovního milosrdenství a završí své úsilí modlitbou Páně, která je symbolem víry, a vzýváním Panny Marie, Královny apoštolů. Plnomocné odpustky jsou uděleny také v případě, že Legionáři Kristovi a členové Regnum Christi vynaloží čas na studium anebo výuku křesťanské nauky či se zúčastní evangelizačních misií. Pokud jim v tom brání vysoký věk nebo nemoc, mohou odpustky získat, jestliže se v duchu připojí k modlitbě za novou evangelizaci a nastolení Kristova království v rámci jubilejního roku.

Generální představený kongregace vyzval její členy, aby využili milosti, kterou jim Svatý otec uděluje, a obnovili vděčnost Pánu za dar hnutí. Kéž papežův krok podpoří naši touhu být důvěryhodnými apoštoly a svědky Ježíšova království, píše o. Eduardo Robles-Gil.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.