Papež František připomněl 50. výročí deklarace Nostra Aetate

28.10.2015 

Dnešní generální audience měla výjimečný ráz. Byla věnována připomínce padesátiletého výročí vydání Deklarace Druhého vatikánského koncilu o poměru církve k nekřesťanským náboženstvím, Nostra Aetate.
Na pozvání papeže se jí proto účastnili také představitelé a vyznavači různých nekřesťanských náboženství, které v úvodu pozdravil předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinál Jean Louis Tauran. Přítomné nekatolíky pozdravil předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Kurt Koch.
Namísto několikajazyčného čtení z Písma, kterým se začíná generální audience, byl potom přečten úryvek ze zmíněného dokumentu Druhého vatikánského koncilu. Papež František v samotném závěru katecheze řekl:

Pokud jde o mezináboženský dialog, pak první, co musíme činit, je modlit se. Modlit se za sebe navzájem, jsme bratři! Bez Pána není možné nic; s Pánem je možné všechno! Kéž svojí modlitbou – každý podle vlastní tradice – můžeme plně přilnout k vůli Boha, který si přeje, aby všichni lidé poznali, že jsou bratři a jako takoví žili, a vytvářeli velkou lidskou rodinu v harmonii růzností.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

To byla středeční katecheze papeže Františka, který v závěru generální audience obrátil pozornost k Pákistánu a Afghánistánu:

Jsme nablízku obyvatelstvu Pákistánu a Afghánistánu zasaženému silným zemětřesením, které mnoha lidem přineslo smrt a způsobilo obrovské škody. Modleme se za zemřelé a jejich příbuzné, za všechny raněné a za lidi bez přístřeší, a prosme Boha, aby jim ulevil v utrpení a dodal odvahu v tomto protivenství. Kéž těmto bratřím nechybí naše konkrétní solidarita.

Na závěr generální audience namísto modlitby Otče náš vyzval Petrův nástupce přítomné, aby se mlčky každý modlil podle tradice svého vlastního náboženského vyznání. Po asi minutovém ztišení dvaceti tisíc lidí přítomných na Svatopetrském náměstí papež František bez užití obvyklé liturgické formulace zakončil generální audienci přáním: „Bůh nám všem žehnej!“

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.