Papež k zemětřesení v Afghánistánu a Pákistánu

27.10.2015 

Papež František vyjádřil hluboký zármutek nad úmrtím stovek obyvatel Afghánistánu a Pákistánu. Obě země v pondělí zasáhlo silné zemětřesení. V telegramu apoštolskému nunciovi v Pákistánu, arcibiskupovi Moussovi Abdallovi Baderovi, Svatý otec ujišťuje svou solidaritou všechny lidi, které zemětřesení postihlo. Jak dále píše, modlí se za zemřelé, zraněné i pohřešované. V závěru telegramu papež uděluje apoštolské požehnání všem pozůstalým a záchranářům. Z Láhauru, druhého největšího pákistánského města, telefonuje dominikánka s. Lilian Rafai:

”Je tu spousta mrtvých, nyní je postupně začínají vyhrabávat. Hodně domů se zřítilo, vše kolem je zničené. Na severu jsou ještě větší škody, ale také naši provincii zemětřesení silně poškodilo. Lidé ihned vyběhli na ulice, spadlo také mnoho školních budov. Záchranářské práce začaly ihned, ale nevím, jak bude možné je zorganizovat, protože ulice jsou neprůchodné. Poslední zemětřesení bylo před deseti lety a od té doby vše zůstalo beze změny.”

Zemětřesení v říjnu roku 2005 si vyžádalo téměř 80 tisíc obětí na lidských životech. Jak dnes píše agentura Fides, záchranářských prací se účastní všechny místní křesťanské církve, pro které je krizová situace příležitostí k mezináboženskému dialogu. Sbírku na pomoc obětem vyhlásila také Charita České republiky.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.