Unesený polský kněz se vrátil zpět do misií

27.10.2015 

Polský misionář otec Mateusz Dziedic, který byl před rokem v této africké zemi unesen a 44 dnů držen v zajetí, se nyní vrací zpět do diecéze Bouar, kde dříve pracoval. Spolu s ním bylo drženo v buši také 25 domorodců z jeho farnosti. Vatikánskému rozhlasu o. Dziedic vysvětlil:

Chci se vrátit do této země, kde jsem pět let pracoval, poněvadž jsem tam byl jako kněz a misionář šťastný. Únosem jsem byl z této země vytržen. Chci se vrátit a pokračovat v misionářském působení. Znám tamější lidi, jejich potřeby, znám jejich utrpení způsobená poslední válkou. Vracím se, abych jim také poděkoval za podporu. Když jsem byl vězněn, moji černí bratři se za mne modlili a postili. Moje věznění velice prožívali. Chci jim poděkovat osobně. Vracím se, abych se setkal se spoluvězni a přáteli, kteří na mne čekají. Chceme společně děkovat Bohu za svobodu a život.

O. Mateusz byl unesen ve farnosti Babua, kde byl farářem. Vzbouřenci chtěli únosem bělocha upozornit na požadavky, které vznášeli k místní vládě. Papež František navštíví Středoafrickou republiku 28. a 29. listopadu a bude to po Keni a Ugandě třetí země na jeho první cestě do Afriky.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.