Papež k blízkovýchodním věřícím: Ať násilí nepřehluší naději

26.10.2015 

„Modlím se, aby křesťané nebyli nuceni k odchodu z Iráku a Blízkého východu“, pronesl dnes dopoledne papež František před účastníky synody chaldejské katolické církve, která se v těchto dnech koná v Římě. Za dvacítku zúčastněných biskupů z Blízkého východu i diaspory před papežem promluvil patriarcha Louis Raphael I. Sako.

“Využívám příležitosti, abych vašim prostřednictvím dodal útěchu a křesťanskou solidaritu obyvatelům milovaných zemí – Iráku a Sýrie, v tuto chvíli výjimečného utrpení a křehkých okolností. (…) Kéž Boží milosrdenství zmírní válečné rány, které zjizvily srdce vašich společenství, aby nikdo nepozbyl odvahy právě nyní, když se zdá, že rachot násilí přehlušil zarmoucené modlitby za mír.“

Papež biskupy vyzval, aby ve všech oblastech Iráku vystupovali jako neúnavní tvůrci jednoty, podporovali dialog a spolupráci všech složek veřejného života, aby zacelovali trhliny a zabraňovali vzniku nových rozdělení. Poté se obrátil rovněž na mezinárodní společenství s opětovnou výzvou k míru v oblastech, které vždy byly křižovatkou národů a kultur. V souvislosti s jednáním o vnitrocírkevních problémech papež chaldejským biskupům poradil:

“Buďte horliví v úsilí o spásu duší – jak duchovních, tak laiků, a přitom si buďte dobře vědomi, že utváření společenství mnohdy vyžaduje skutečnou kenosi, sebezmaření a sebezřeknutí. Povzbuzuji vás, abyste se chovali otcovsky ke kněžím a všem zasvěceným, kteří jsou vašimi nejbližšími spolupracovníky, a abyste, v úctě k tradici a normám, byli vůči nim vstřícní, shovívaví a chápali jejich potřeby.“

Doporučil římský biskup synodním otcům chaldejské církve, která čelí trvalému odchodu kněží a řeholníků z původního území Babylonie do západních zemí.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.