Petrův nástupce k vojenským ordinářům a kaplanům: Cílem je zrušit válku

26.10.2015 

„Posledním cílem, který je nejvíce hoden člověka a lidského společenství, je zrušení války,“ řekl dnes papež František a na setkání se stovkou vojenských ordinářů a kaplanů z různých zemí, kteří se účastní IV. formačního kurzu vojenských kaplanů mezinárodního humanitárního práva pořádaného Kongregací pro biskupy, Papežskou radou Iustitia et Pax a Papežskou radou pro mezináboženský dialog. Kurz byl věnován ochraně lidské důstojnosti v konfliktech, které nejsou mezinárodní, a v takzvaných „nových“ ozbrojených konfliktech, které jsou vedeny sofistikovanými metodami, stírajícími rozdíl mezi útočící a bránící se stranou. „Jde, bohužel o téma velmi aktuální – řekl v úvodu papež – zvláště pomyslíme-li na intenzifikaci násilí a rozšiřování scén válečných konfliktů v Africe, Evropě a na Blízkém východě.“

Na tomto formačním kurzu rozvažujete a vyměňujete si zkušenosti o tom, jak by vaše poslání duchovního doprovázení příslušníků vojenských složek a jejich rodin mohlo předcházet porušování humanitárního práva a zmírňovat bolest a utrpení, jež působí válka těm, kdo jí trpí, i těm, kdo se jí aktivně účastní. Válka znetvořuje svazky mezi bratry i národy a znetvořuje i ty, kdo jsou svědky jejích krutostí.

„Humanitární právo – pokračoval dále Svatý otec - má za cíl chránit podstatné principy lidství ve válečném kontextu, který je sám o sobě odlidšťující. Toto právo chrání nejen ty, kdo se konfliktu neúčastní, tedy civilní obyvatelstvo, zdravotnický personál a duchovní, ale i ty, kdo se jej přestali aktivně účastnit, tedy raněné a zajatce.“

Nicméně jako křesťané jsme hluboce přesvědčeni, že posledním cílem, který je nejvíce hoden člověka a lidské společnosti, je zrušení války. Proto musíme vždycky usilovat o budování mostů, které spojují, a nikoli zdí, které oddělují; stále se musíme snažit hledat skuliny prostředkování a smíření; nikdy nesmíme podlehnout pokušení považovat druhé jenom za nepřátele, které je třeba zničit, nýbrž za bytosti, které jsou obdařeni důstojností a které stvořil Bůh ke svému obrazu.

„V této době, kdy probíhá „rozkouskovaná třetí světová válka“ – pokračoval papež - jste povoláni nabízet vojákům a jejich rodinách duchovní a etickou dimenzi, která jim pomůže vyrovnávat se s obtížemi a otázkami, nezřídka drásavými, které jsou součástí této specifické služby vlasti a lidstvu.“ V samotném závěru pak papež František v improvizovaném dodatku zdůraznil:

Také vám vojenským kaplanům chci zdůraznit nezbytnost modlitby. Kaplani se musí modlit. Bez modlitby nelze konat to, co po nás v této chvíli žádá lidstvo, církev a Bůh… A nezapomeňte se prosím modlit za mne.

Končil papež František svoji promluvu k vojenským ordinářům a kaplanům.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.