Pouť Romů do Říma

24.10.2015 

Pět tisíc příslušníků romských etnik je očekáváno v Římě na pouti organizované Papežskou radou pro migranty u příležitosti 50. výročí návštěvy Pavla VI. v cikánském táboře v Pomezii (26. září 1965), která se zapsala do dějin jako první událost svého druhu.

Pouť vyvrcholí v pondělí dopoledne setkáním s papežem Františkem ve vatikánské aule Pavla VI. Ještě předtím v sobotní podvečer se shromáždí ke křížové cestě u Kolosea, kterou povede římský vikář, kardinál Agostino Vallini. Nedělní eucharistii bude celebrovat kardinál Antonio Maria Vegliò, předseda Papežské rady pro migranty, na poutním místě Divino Amore (Boží Lásky) na římském předměstí.

Jako „věčné poutníky“ oslovil před padesáti lety Pavel VI. italské Sinty a Romy, ke kterým se v jejich táboře v Pomezii připojili další cikáni, dychtiví setkat se s papežem.

Vy jste součástí církve, nejste na jejím okraji – řekl tehdy papež – ba v jistém smyslu jste v jejím centru, v srdci. Jste v srdci církve, protože jste chudí a potřebujete asistenci, vzdělání a pomoc. Církev miluje chudé, trpící, malé, vyděděné a opuštěné,

řekl Pavel VI. během setkání, které se částečně muselo přesunout na nové místo, kvůli průtrži mračen, která cikánský tábor těsně před zahájením zavalila bahnem. Pavel VI. ovšem tehdy neopominul zmínit ani složité vztahy mezi nomády a městy, u nichž táboří.

Tak jako si vy přejete najít útulek a vlídné pohostinství tam, kde táboříte, tak byste se měli snažit zanechat po sobě dobrou a sympatickou vzpomínku. Ať vaši cestu doprovází dobrota, počestnost a úcta. Kdybyste se snad lépe vyučili některé řemeslné dovednosti, mohli byste zdokonalit svůj životní styl sobě i ostatním ku prospěchu,
řekl Pavel VI. při návštěvě cikánského tábora před 50 lety.

Podle oficiálních statistik žije v Evropě, Americe a Asii celkem 36 milionů příslušníků romských etnik. Polovina z nich, tedy 18 milionů, žije v Indii a další milión jsou pro nás neznámí „mořští cikáni“, kteří se pohybují na lodích mezi Bangladéší, Filipínami a Indonésií. Ve 24 zemích světa mají místní církve zvláštní pastorační struktury pro příslušníky těchto komunit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.