Zemřel kardinál Ján Chryzostom Korec

24.10.2015 

Jak oznámilo Tiskové středisko Slovenské biskupské konference, dnes o půl druhé odpoledne zemřel ve věku 91 let emeritní nitranský biskup, kardinál Ján Chryzostom Korec SJ. V bývalém Československu byl jednou z hlavních postav boje katolické církve za svobodu a demokracii v tehdejším komunistickém režimu. V době svého tajného biskupského působení vysvětil 120 kněží. Je autorem nejméně šedesáti děl s převážně duchovní tématikou.

Kardinál Korec se narodil v roce 1924 a jako patnáctiletý vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Po rozpuštění řeholních společenství komunistickým režimem v roce 1950 přijal tajně kněžské svěcení a o rok později byl jako sedmadvacetiletý tajně vysvěcen na biskupa. Biskupskou ani kněžskou službu však nesměl vykonávat veřejně. Působil v dělnických profesích až do zatčení a odsouzení za takzvanou vlastizradu v roce 1960. Z vězení se vrátil s podlomeným zdravím roku 1968 a díky rehabilitaci mohl o rok později vycestovat do Říma, kde jej na osobní audienci přijal papež Pavel VI. Po návratu do vlasti mu byl opětovně odňat státní souhlas k výkonu duchovní služby, a proto pokračoval v apoštolátu za výkonu dělnických povolání.

V únoru 1990 jej Jan Pavel II. jmenoval na nitranský biskupský stolec a o rok později mu udělil kardinálský titul. Po odchodu z biskupské služby v roce 2005 žil kardinál Korec v Nitře. Úmrtím kardinála Korce se počet členů kardinálského sboru snížil na 218, z toho 118 má právo volit papeže.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.