Závěrečné shromáždění synody o rodině

24.10.2015 

Dnes dopoledne byl v synodní aule přečten návrh závěrečné zprávy, který byl aplaudován 266 přítomnými synodálními otci i samotným papežem. Generální relátor, kardinál Erdö, potom sdělil, že do textu bylo zapracováno 248 dodatků, které byly podány písemně či ústně a byl redakční komisí jednohlasně přijat. Odpoledne se pak konalo hlasování nad každým z celkem 94 bodů tohoto textu vypracovaného v italštině. Se závěrečnou zprávou se můžete seznámit v souhrnu zpracovaném tiskovým střediskem ČBK. Zasedání synody zakončilo vystoupení Svatého otce, který mimo jiné řekl:

Aniž bychom upadli do nebezpečí relativismu anebo démonizace druhých, snažili jsme se plně a odvážně obsáhnout Boží dobrotu a milosrdenství, které přesahuje naše lidské kalkulace a netouží po ničem jiném, než aby „se všichni lidé zachránili“ (1 Tim 2,4), a tak zasadit a žít tuto synodu v kontextu mimořádného Svatého roku Milosrdenství, který je církev povolána žít.
Drazí bratři,
zkušenost synody nám také umožnila pochopit, že pravými obránci nauky nejsou ti, kdo brání literu, ale ducha; nikoli ideje, ale člověka; nikoli formulace, nýbrž nezaslouženost Boží lásky a Božího odpuštění. To nijak neznamená umenšovat důležitost formulací, zákonů a božských přikázání, nýbrž vyzdvihovat velikost pravého Boha, který s námi nejedná podle našich zásluh, ani podle našich skutků, nýbrž jedině podle bezmezné štědrosti svého Milosrdenství (srov.
Řím 3,21-30; Žl 129, Lk 11,37-54). Znamená to překonávat trvalé pokušení staršího bratra (srov. Lk 15,25-32) a závistivých dělníků (srov. Mt 20,1-16). Ba dokonce to znamená více si cenit zákonů a přikázání vytvořených pro člověka a nikoli naopak (srov. Mk 2,27).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy závěrečné promluvy v synodní aule je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.