Brífink ze synodní auly

23.10.2015 

Také o dnešním jednání synodních otců informovala pravidelná tisková konference, na které tentokrát vystoupili kardinálové Turkson a Cyprien Lacroix ( předseda Papežské rady „Iustitia et Pax“ a quebecký arcibiskup) spolu s gentským biskupem Van Looyem.
Tiskový mluvčí Svatého stolce se nejprve vrátil ke čtvrteční podvečerní generální kongregaci, při které byli zvoleni členové stále rady Sekretariátu biskupské synody. Jejich jména však zatím nejsou známa, protože kromě volených členů náleží další jmenování přímo Svatému otci, který se dosud nevyjádřil. Ve čtvrtek odpoledne pronesl kardinál Péter Erdö, generální relátor synody, obecný úvod k závěrečnému dokumentu synody, poté, co bylo zohledněno 1355 připomínek synodních otců. Podle o. Lombardiho však nepřiblížil nic z konkrétního obsahu, ani neprovedl shrnutí textu. Dalším bodem čtvrtečního programu byl návrh závěrečného synodního poselství rodinám, zejména rodinám Blízkého východu.

Během pátečního jednání v synodní aule zaznělo celkem 51 příspěvků, pokračoval tiskový mluvčí, které se týkaly dalších upřesnění a zlepšení navrhovaného závěrečného dokumentu. Vztahovaly se k širokému okruhu témat – od formálních připomínek (kupříkladu ohledně užívaných biblických odkazů) přes obsahové dodatky (rodinná spiritualita, doprovázení, výchova, utrpení ve zkušenosti rodin) po různorodé tematické oblasti, nesouvisející přímo s rodinou (migranti, formace pastoračních pracovníků). Více příspěvků se soustředilo na jediné téma, kterým je vztah mezi svědomím a morálním zákonem, a jeho náležité formulace v definitivním znění závěrečného dokumentu, který bude představen v sobotu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.