Arcibiskup Auza v OSN: Místo zbraní dodávejte odvážné a nestranné vyjednavače

23.10.2015 

V regionu, který je kolébkou civilizace, se prolínají všechny typy konfliktů, do nichž jsou zapojeny všechny myslitelné subjekty: státy i bojovníci bez identity, etnické a kulturní skupiny, fundamentalistický terorismus a organizovaný zločin, náboženská a etnická zášť i regionální a internacionální geopolitické rivality, řekl ve svém vystoupení na fóru Rady bezpečnosti Spojených národů v rámci debaty o situaci na Středním východě stálý pozorovatel Svatého stolce, arcibiskup Bernardito Auza.

„Když počítáme mrtvé, nesmíme přehlížet osud raněných, vysídlených a uprchlíků, kteří žijí v neustálém strachu a ohrožení, i když utíkají z nesmyslného násilí na Středním východě, které je naprosto lhostejné k nejzákladnějším prvkům mezinárodního humanitárního kodexu a k lidstvu vůbec,“ zdůraznil vatikánský diplomat. Arcibiskup Auza zmínil osudy křesťanů i příslušníků jiných skupin, kteří byli uneseni na územích kontrolovaných tzv. Islámským státem a jsou drženi v zajetí s cílem získat výkupné nebo zneužíváni pro všechny druhy otroctví. Jak dále uvedl, Vatikánská delegace považuje za svou povinnost opětovně připomenout mezinárodní komunitě, že extrémisté usilují o vykořenění náboženství, etnických skupin a kultur, které po tisíciletí byly přítomné na Středním východě.

Vatikánský diplomat připomněl také palestinskou otázku, která – jak řekl – se táhne od doby vzniku Spojených národů, a dokládá, že tento problém nenašel řešení, ba s postupujícím časem se stále více jeví jako neřešitelný.

Arcibiskup Auza zdůraznil, že další zásobování tohoto regionu zbraněmi konflikty nezastaví. „Namísto zbraní a munice by mezinárodní komunita měla zásobovat tuto oblast odvážnějšími, nestrannými a vytrvalými vyjednavači a zprostředkovateli,“ apeloval stálý pozorovatel Svatého stolce při OSN.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.