Arcibiskup Hoser: Závěrečný akord bude patřit Svatému otci

21.10.2015 

Biskupská synoda vstoupila do poslední fáze. Rozhovory v jazykových skupinách se uzavřely. Objevují se stále konkrétnější návrhy, o nichž se bude hlasovat. „Názorové rozdíly ještě neznamenají útok na kolegialitu a magisterium,“ říká jeden z účastníků synodální debaty, kardinál Fernando Filoni. Prefekt Kongregace pro evangelizaci národů potvrzuje, že jednání věnovala velkou pozornost výjimečným situacím:

Řekl bych, že je to jako skládání jedné velké mozaiky, do níž každý přináší svůj kamínek. Papež bude posledním umělcem, který dá tomuto obrazu vystupujícímu ze synody definitivní tvar. S některými body se shoduje většina účastníků a jiné vyvolávají protichůdné postoje. Musíme však mít na paměti, že různorodost pohledů je dějinám církve vlastní. Spory o obranu víry apoštolů církev vždycky obohacovaly. Jde tedy o kontinuitu a nikoliv o spor s doktrínou. V církvi máme nauku o svátostech, kterou nelze změnit ze dne na den. Některé situace je však dobré hodnotit zvlášť. Jde například o situaci jednoho z manželů, který trpí neprávem, tedy o zvláštní situace, ke kterým se církev musí nějak postavit. Nemluvíme ovšem o normě, ale právě o výjimečných situacích, k nimž církev vždycky přistupovala zvláštním způsobem,“ říká kardinál Filoni.

Na dva základní směry, které lze vysledovat v debatách „Circuli minores“ (foto), poukázal v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Henryk Hoser. Podle varšavsko-pražského arcibiskupa sehrají klíčovou roli pro přípravu finální podoby závěrečného dokumentu synody:

Nadále existují dva směry, z nichž jeden nahlíží situaci rodiny v dnešním světě spíše teologicky a druhý spíše sociologicky. Podle mého mínění se hlavní diskuse týká vztahu mezi učením a pastorační praxí a zejména otázky, kam až lze zajít, aniž by magisterium bylo narušeno a nebo jaké změny lze v učení církve zavádět. To jsou věci velmi náročné. Protože chceme-li změnit nějaké doktrinální či kanonické normy, je k tomu nutný souhlas Svatého otce. Čekáme tedy na dvě věci: na formulaci závěrečného dokumentu, která bude základem případné další práce po zakončení synody, a samozřejmě na závěrečný akord, jenž bude patřit Svatému otci, v němž shrne práci synody a ukáže směr, jakým se ubírat do budoucna,“ řekl arcibiskup Hoser.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.