Laická auditorka: O ženách se na synodě nemluví

20.10.2015 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes zveřejnilo příspěvky laických auditorů, které zazněly v průběhu jedenácté a dvanácté generální kongregace biskupské synody (15.-16.10.). Italská historička a stálá dopisovatelka listu L´Osservatore Romano Lucetta Scaraffiová se zamýšlela nad postavením ženy v rodině. Církev by měla ženám naslouchat, protože v rodinných záležitostech získaly určitou odbornost, radí Scaraffiová.

Na světě existuje mnoho různých rodin, ale v každé z nich zastávají ženy důležitou a rozhodující roli, zaručující pevnost a trvání rodiny. Synodní otcové by se tudíž měli poučit, jak vytyčit základy nové rodiny – tedy nikoli takové, která by nadále zneužívala schopnost žen k sebeobětavosti, nýbrž takové, která by si vážila všech svých členů. Jak v pracovním textu synody, tak v jednotlivých vystoupeních se však o ženách mluví velice málo, hodnotí italská novinářka. Jakoby synodní otcové zapomněli na zcela nový, až revoluční vztah, kterým se Ježíš projevoval vůči ženám.

V synodní aule se stále a výlučně hovoří o manželství, zatímco ve světě narůstá počet rodin tvořených pouze matkou a jejími dětmi. Právě ženy totiž nikdy neopustí své děti, i když jsou postižené či nemocné, anebo jsou plodem násilí. Synodu však ovládla abstraktní představa dokonalé rodiny, jaká ovšem neexistuje, prohlásila Lucetta Scaraffiová.
Na fotografii všichni laičtí auditoři a auditorky se Svatým otcem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.