Chaldejský patriarcha Sako na synodě

17.10.2015 

Do dvanácti stručných bodů shrnul své vystoupení na vzpomínkové slavnosti k 50. výročí ustanovení biskupské synody chaldejský patriarcha, Louis Raphaël Sako:

Jako východní církve, jsme patrně příliš nevyužili uplynulé synody, jednak kvůli našemu skrovnému počtu, ale také protože jsme obklopeni problémy, konflikty, nejistotou a muslimskou společností, která považuje náboženství za věc posvátnou a neměnnou, což změnám nepřeje. Naši otcové byli odvážnější než my,” říká irácký patriarcha Sako, ačkoli přichází ze země mnoha nových mučedníků. “Potřebujeme pomoc, nikoli isolaci a odsouvání stranou,” dodává. Na srdci mu leží především formace kněží a řeholníků, ale také všech věřících, abychom stavěli “společný dům”, v němž se všichni budou milovat jako praví křesťané.

„Vybízím církev k přezkoumání svých současných institucí, aby odpovídaly současné situaci, v nichž křesťané žijí, a zachovala svou pravdivost a evangelijní a pastorační horlivost. Domnívám se, že některé věci uvnitř církve jsou přežité a neodpovídají naší dnešní situaci. Proto je nezbytné formulovat nové zákony vhodné pro naši dobu a věřící. Doufám, že synoda o rodině bude impulsem k nové pastoraci rodin,” uvedl irácký patriarcha Sako.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.