Kard. Ouellet: celá debata se vrací k Františkovu slibu, že doktrína se nezmění

16.10.2015 

Během dnešního zasedání se došlo k závěru, že před synodem leží několik možností: buď nezměnit nic, protože řešení neexistuje, nebo zvolit kasperovskou „cestu pokání“, které má přívržence i odpůrce, anebo do třetice zůstat pevni v učení „být proroky v hlásání evangelia a kráčet proti proudu“. Do centra debaty se vrátila role manželského závazku jako nerozlučitelné svátosti, jejíž podstata nemůže být změněna. Každé otevření jiných možností je totiž de facto změnou učení. Novinkou, která se objevila, byl návrh ustanovit zvláštní komisi, která by se tímto tématem zabývala po skončení synody.

Veškerá debata na synodě se tedy vrací k výchozímu bodu, totiž ke slibu papeže Františka, že učení církve o manželství nebude změněno. Upozorňuje na to kardinál Marc Ouellet, prefekt Kongregace pro biskupy. Zdůrazňuje, že jedinou cestou, kterou může církev navrhnout, je důkladné prozkoumání faktického charakteru prvního svazku. Pokud byl platně uzavřen, bylo by nutné změnit učení k tomu, aby člověk žijící v novém svazku mohl přistupovat k eucharistii.

„Tradiční učení církve je vyloženo sv. Janem Pavlem II. ve Familiaris consortio a potvrzené rovněž Benediktem XVI. Když mluvíme o doktríně vztahujeme se právě k tomu. Je to norma, na jejímž základě můžeme hledat pastorační řešení, to znamená vycházet vstříct lidem, kteří žijí v této situaci, nabízet jim dialog a v jistém smyslu smíření. Ačkoli to není svátostné smíření, lze obnovit vztahy se spolčenstvím. Myslím, že v tomto bodě před námi zůstalo ještě mnoho práce. Jak zdůrazňuje papež František, nelze všechno redukovat na tento problém“ – uvedl kardinál Ouellet.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.