Kardinál Capovilla oslavil 100 let

15.10.2015 

Někdejší sekretář svatého papeže Jana XXIII. kardinál Loris Capovilla dnes dovršil 100 let. Slaví je – jak řekl agentuře Adnkronos – v „tichosti a modlitbě“ ve svém domě v Sotto il Monte v bergamské provincii, v kruhu svých nejbližších příbuzných.
Jedno zvláštní přání však přece jenom měl. Chtěl se setkat s uprchlíky, kteří našli útočiště v jeho kraji. „Jsem rád, že jsem mohl žít na tomto světě,“ vyznal při setkání s Issou, mladým Afričanem z Mali (foto z deníku La nuova di Venezia e Mestre). „Já už dovršuji svůj životní běh, ty začínáš,“ dodal. A vybídl jej, aby se přičinil na růstu civilizace lásky, protože – jak řekl – jiná civilizace si toto jméno nezaslouží: „Neexistuje civilizace techniky, moci nebo zbraní.“

Kardinál Loris Capovilla se narodil v Pontelongo. Na kněze byl vysvěcen v roce 1940. Kvůli válečným událostem byl nucen přerušit studia. Čas využíval jako kaplan ve farnosti, katecheta a učitel. Povolávací rozkaz se mu nicméně nevyhnul. Byl přičleněn k jednotce, která odcházela bojovat do Ruska. Nakonec byl však označen za nevhodného a přidělen jako vojenský kaplan na letiště do Parmy. Tam jej také zastihlo příměří v roce 1943.
Po válce intenzívně spolupracoval s médii, psal komentáře pro Rai Venezia, vedl týdeník benátských katolíků „Voce di San Marco“. Záhy se však stává sekretářem Roncalliho, po jehož boku strávil dalších deset let.
V roce 1967 byl Capovilla jmenován biskupem v Chieti a posléze v Loretu. Z pastorace odešel v 73 letech a zbytek života se rozhodl strávit v rodném městečku papeže Roncalliho, Sotto il Monte. 12. ledna 2014 jej papež František jmenoval kardinálem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.