Kardinál Scola: církev slouží, zůstává-li sama sebou

15.10.2015 

“Atmosféru v synodální aule vnímám jako velmi pozitivní, navzdory tomu, co k nám doléhá z některých médií,” říká delegát Italské biskupské konference, kardinál Angelo Scola. Za velké obohacení považuje milánský arcibiskup zejména práci v jazykových skupinách. Sám se účastní debat v jedné z francouzsko-jazyčných skupin (Gallicus 2):

„Prozatím mohu říci, že v 95% otázek, které vyvstaly, jsme v hluboké shodě, a že postupujeme v práci velmi harmonicky. To nás také vzájemně velice sbližuje. Prožíváme skutečně velkou sílu konzultativní dimenze synody. Je-li cílem dosáhnout dvoutřetinové shody, je nutné dobře pochopit postoj druhého a je tedy také prostor pro vývoj názoru, změnu vlastního postoje, což je skvělé.”

Podle kardinála Scoly není důvod pohlížet na synodu jako na souboj dvou konkurenčních skupin. Přiznává nicméně, že na řadu horkých témat ještě nedošlo. Jinak je tomu s jinou, často se navracející otázkou, totiž problémem duality mezi učením a pastorační praxí. Kardinál Scola k tomu dodává, že v jeho jazykové skupině se na toto téma hojně debatovalo:

„Mnozí biskupové z naší skupiny jsou mladí a vystudovali dobrou teologii, postavenou na textech Henriho de Lubaca, von Balthasara a Rahnera. Chápou velmi dobře, že nelze vytvářet dualismus mezi teologií a pastorací. Neexistuje totiž abstraktní doktrína, kterou je potřeba aplikovat na život. Učení je nutná systematická a kritická reflexe, která dospívá až k formulaci dogmatu, avšak vyvěrá z životní zkušenosti.”

Právě z této jednoty učení a pastorace vyjdou klíčové návrhy k řešení takových otázek jako je přijímání pro rozvedené a znovu sezdané katolíky, dodává milánský arcibiskup. Nesouhlasí však s rozšířeným názorem na synodu, který hlásá „nelze změnit všechno, ale ani nechat vše při starém”:

„Ježíš vstal z mrtvých a žije, a tedy i křesťanské učení je živou skutečností. Zároveň však poselství svatého evangelia trvá dva tisíce let. Ve skutečnosti jde o to být do té míry svědky a učiteli krásy setkání s Kristem, abychom byli schopni předávat krásu a radost křesťanského manželství a rodiny všem mužům a ženám, s nimiž se setkáme.”

Podle kardinála Scoly církvi nehrozí, že by podlehla dnešní poptávce a ustoupila světské logice. “Svatý otec to vícekrát opakoval, když citoval de Lubacův výrok, že zesvětštění církve by bylo ohromnou chybou. Církev může prokázat světu největší službu, zůstane-li sama sebou: světlem, které nechává zazářit velikému světlu národů, jímž je Kristus,” řekl kardinál Angelo Scola v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.