Problém graduality na synodě o rodině

14.10.2015 

Biskupská synoda o rodině pracuje v malých jazykových skupinách, tzv. circuli minorek. Témata jednání vycházejí z druhé části dokumentu Instrumentum laboris. Mezi problémy, které se jeví jako podstatné pro další průběh synody, patří otázka tzv. graduality. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas o tom mluví předseda Polského episkopátu, arcibiskup Stanislav Gądecki:

Stále se vrací jako nejasný bod otázka graduality. Jde o to, zda považovat občanské sňatky a volná soužití za cestu ke svátosti manželství. Tyto formulace o gradualitě působí velký chaos a zmatek, protože rozřeďují pojetí svátostného manželství. Nic podobného se nikdy v praxi církve neobjevilo. Hovořilo se jedině o vstřícnosti a přátelství, které se má chovat vůči lidem žijícím v nesakramentálních svazcích, abychom je doprovázeli a snažili se dovést ke svátostnému manželství. Vzniká dojem, že se nebere v úvahu nic takového jako milost pramenící ze svátosti nebo sakramentalita vůbec. Milost, která trvá nepřetržitě, doprovází svátostná manželství a působí, že člověk je schopen toho, co by v pouze přirozeném řádu věcí nezvládal; působí, že člověk je schopen vstoupit na cestu poníženosti a služby druhému, která dovoluje překonat vážné nesnáze.
Stále tedy trvá napětí mezi dosavadním učením církve a tím, že by jednou do roka nebo dvakrát do roka či například se zvláštním povolením biskupa mohli přistoupit k eucharistii ve velikonoční době, protože IV. lateránský koncil rozhodl, že alespoň jednou do roka je třeba přistoupit ke zpovědi a svatému přijímání,

říká arcibiskup Gądecki.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.