Papež: Dítě je od narození připraveno vnímat, že je milováno Bohem

14.10.2015 

Přibližně 40 tisíc lidí na Svatopetrském náměstí a 700 nemocných v aule Pavla VI. sledovalo dnešní generální audienci. Začínala jako obvykle čtením úryvku z Písma. K tématu dnešní katecheze vybral Petrův nástupce pasáž z Matoušova evangelia (18, 7-11) o pohoršení a o maličkých, jejichž andělé v nebi stále hledí na tvář nebeského Otce. Papež František pak pojednal o slibech, které rodiče a dospělí vůbec činí dětem. „Nemám na mysli ani tak sliby, které tu a tam během dne činíme, abychom je utěšili anebo aby byly hodné (někdy možná nějakým tím nevinným trikem, slibem karamelky apod.). … Mám na mysli sliby důležitější a rozhodující pro jejich očekávání ve vztahu k životu, pro jejich důvěru ve vztazích k lidem a pro jejich schopnost chápat Boží jméno jako požehnání. Sliby, kterými se my zavazujeme jim.“

Přijetí a péče, blízkost a pozornost, důvěra a naděje jsou rovněž zásadními sliby, které lze shrnout jedním slovem: láska. Slibujeme lásku, která se vyjadřuje přijetím, péčí, blízkostí, pozorností, důvěrou a nadějí. Tím největším slibem je však láska. Toto je ten nejsprávnější způsob, jak přijímat lidskou bytost přicházející na svět, a všichni si jej osvojujeme ještě dříve nežli si jej uvědomíme. Láska je slib, který muž a žena dávají každému dítěti, jehož početí jim přichází na mysl. Děti se rodí a očekávají potvrzení tohoto slibu: plně, důvěřivě a bezbranně. Stačí se na ně podívat: v každém etniku, kultuře a v každé životní situaci! Když nastane opak, jsou děti zraněny „pohoršením“, někdy nesnesitelným pohoršením, které je o to závažnější, že ho nedovedou rozšifrovat. Bůh nad tímto slibem bdí již od prvního okamžiku. Vzpomínáte, co o dětech říká Ježíš? Jejich andělé odrážejí Boží pohled a Bůh nikdy neztrácí děti ze zřetele (srov. Mt 18,10). Běda těm, kdo zradí jejich důvěru, běda! Jejich důvěřivá odevzdanost našemu slibu nás od první chvíle zavazuje a soudí.
A ještě něco bych rád dodal s velkým respektem ke všem, ale také velice otevřeně. Jejich spontánní důvěra v Boha by nikdy neměla být raněna, zvláště ne z důvodu našeho více či méně vědomého nároku nahrazovat Boha. Tajemný a něžný vztah Boha a dětské duše by nikdy neměl být zneužit. Je to reálný vztah, který Bůh chce a opatruje. Dítě je od narození připraveno vnímat, že je milováno Bohem. Je k tomu ochotné. Ještě dříve než je schopno vnímat, že je samo o sobě milováno, dítě už cítí, že existuje Bůh, který má děti rád.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František pak v závěru generální audience upozornil na blížící se Mezinárodní den za odstranění chudoby připomínaný Organizací spojených národů:

Na příští sobotu 17. října připadá Mezinárodní den za odstranění chudoby. Tento den má zvyšovat úsilí při odstraňování krajní chudoby a diskriminace ve snaze zajistit každému plné uplatňování jeho základních práv. Všichni jsme zváni osvojit si tento úmysl, aby Kristova láska dosáhla k našim nejchudším a opuštěným bratrům a sestrám a povznesla je.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.