Biskupské svěcení nového nuncia pro Irák a Jordánsko

12.10.2015 

Vzácné svědectví, které křesťané v Iráku vydávají své víře, připomněl kardinál státní sekretář Pietro Parolin, během sobotní liturgie v Bazilice sv. Petra, při níž udělil biskupské svěcení novému apoštolskému nunciovi v Iráku a Jordánsku. Arcibiskupa Ortegu Martína pak v neděli dopoledne přijal na zvláštní audienci papež František.

Přítomnost apoštolského nuncia v Iráku, řekl ve své promluvě kard. Parolin, je znamením toho, že církev neopouští své syny v čase zkoušky, že žije a trpí spolu s nimi, že se spolu s nimi modlí a soucítí s nimi. Diplomatická mise Svatého stolce se chce podílet na obnovení bezpečnosti a lidských práv, mezi něž patří na prvním místě právo svobodně vyznávat svou víru a právo žít ve své vlastní zemi, zdůraznil vatikánský státní sekretář.

„Mnozí museli opustit domy a majetek ve své vlasti proto, aby mohli dále žít ve své víře. Opustili pomíjivé jistoty tohoto světa, aby zajistili bezpečí pro své přátelství s Pánem. Tváří v tvář tomuto utrpení a svědectví se církev vytrvale modlí a připojuje se ke všem iniciativám, které mohou zastavit ruku násilníků.“

Dvaapadesátiletý arcibiskup Ortega Martín (foto) pochází ze Španělska. Po kněžském svěcení v roce 1990 pokračoval ve studiu kanonického práva a v roce 1997 vstoupil do diplomatických služeb Svatého stolce. Doposud pracoval na vatikánských zastupitelstvích v Nikaraguy, v Jihoafrické republice a Libanonu. V misi pro Irák a Jordánsko vystřídá arcibiskupa Giorgia Linguu, který byl jmenován nunciem na Kubě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.