Kardinál Scherer: Rodiny jsou také politickým subjektem

10.10.2015 

„Rodiny jsou politickým subjektem a měly by se za tímto účelem sdružovat“ - navrhuje brazilský kardinál Odilo Pedro Scherer, který jako účastník probíhající synody o rodině hovořil pro Vatikánský rozhlas. Nejprve zdůraznil bratrské klima diskuse mezi biskupy:

Je tu poklidné ovzduší, bratrská atmosféra, církevní klima… Papež František nám řekl, abychom byli odvážní a mluvili směle a se zaujetím. Všichni usilují o dobro církve a rodiny… a tak tomu také je. Účastníci jsou klidní, vyrovnaní a pracují pozorně a usilovně. Z jednotlivých vystoupení vyplynuly různé otázky, názory a postoje v závislosti na odlišnostech kultur a regionů. A ukázaly se také různé pastorační přístupy církve ve vztahu k rodině.

S čím přišla na synodu brazilská církev?

My v Brazílii cítíme více méně tytéž problémy, které lze vnímat tady v Evropě nebo v jiných částech světa. Počet manželství klesá, manželské svazky jsou křehké a dochází k rozlukám. Potom je zde diskuse ohledně otázky tzv. genderu, homosexuálové se domáhají statutu manželství apod. Rodinný život je zranitelný v důsledku ekonomického, sociálního i politického tlaku. V životním rytmu, v pracovním vytížení a v konzumní společnosti zůstává málo prostoru na rodinný život. Toto všechno tedy také vnímáme. Existují politické zásahy do samotného statutu rodiny, která je zákonem nedostatečně chráněná. V této věci probíhají mnohé kampaně a konfrontace v parlamentu, stejně jako je tomu i v jiných částech světa. Návrh, který přichází z našich končin a je poměrně silný, se týká rodinných sdružení. Jednotlivé rodiny by se měly sdružovat, vytvářet skupiny a asociace, které mohou lépe reprezentovat rodiny ve veřejné a politické debatě. Rodina totiž je politický subjekt. Nikoli pouze jedinec, ale také rodina je politickým subjektem. Je proto dobré, existují-li asociace, které mohou zastupovat rodinu, její zájmy i potřeby, aby stát a celá společnost věnovala náležitou pozornost rodině a rodina mohla sloužit člověku a společnosti.“

Říká brazilský kardinál Scherer, arcibiskup Saõ Paola.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.