Laický auditor: Základní otázka synody? Jak dnes vychovat křesťany

8.10.2015 

Doufám, že tato synoda objeví pravdu encykliky Humanae vitae – říká Patrizia Paloni. Spolu s manželem Massimem a čtyřměsíčním synem Davidem se účastní synodálních zasedání jako auditoři. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas vypráví, že objevila tento dokument Pavla VI. už v době příprav na svátost manželství. Dnes je matkou dvanácti dětí. Celá rodina žije už 11 let v Holandsku na misijích Neokatechumenátní cesty.

„V Humanae Vitae jsem objevila poselství naděje a svobody, možnost volby života – říká Patrizia. – Dnes jsem šťastná, že jsem to objevila. Bůh nám požehnal a dal nám mnoho dětí. Každé z nich přineslo do našeho života mnoho milosti a posílilo naše manželství. Krásné je například, když spolu zasedneme při jednom stole. Kamarádi našich dětí jim to závidí. Když k nám přijdou a posadí se s námi ke stolu, zažívají naši radost a jednotu. Poselství Humanae Vitae je překrásné. Jsme Božími spolupracovníky v předávání života. Dnes, kdy ženy hledají seberealizaci v kariéře, práci a mnoha jiných věcech, často nakonec zjistí, že byly obelhány. Žena se totiž realizuje v mateřství. Není nic krásnějšího. Dát život dalším dětem, které chválí Pána, jsou svědky Jeho lásky. Doufám, že toto poselství naděje a krásy vyjde také z této synody. Svět totiž čeká na světlo a tím světlem je zcela jistě křesťanská rodina,“ říká Patrizia Paloni.

Totéž potvrzuje také její manžel Massimo. V sekularizovaném Holandsku už jen setkání s tak velkou křesťanskou rodinou je misijní událost. Probouzí v lidech stesk po Bohu a normálním rodinném životě – dodává otec dvanácti dětí. Má také velmi jasnou představu o tom, co by mělo být hlavním tématem probíhající synody:

„Jednou z nejdůležitějších otázek – rovněž pro budoucnost církve a lidstva – je předávání víry nové generaci. Jak máme my rodiče předat víru svým dětem? Jak ji rozvíjet? My osobně jsme ji obdrželi na cestě křesťanské iniciace. Pomáhá to také v předávání víry našim dětem. V neokatechumenátní cestě slavíme eucharistii už v sobotu večer, po prvních nešporách. Díky tomu můžeme v neděli ráno spolu s dětmi slavit matutinum a navazujeme s nimi dialog ve světle Božího slova. Rozmlouváme o tom, jak se jim daří, jaký měly týden, s jakými problémy se setkaly, zda mezi nimi panuje shoda, zda se náhodou nepotřebují za něco omluvit. Také my je můžeme požádat o odpuštění, pokud jsme udělali nějakou chybu. Ale zásadní otázka této synody je: jak dnes vychovat křesťana. Abychom odpověděli na výzvy dnešního světa, naší doby, kde se tisíce manželství rozpadá, mnoho lidí žije o samotě, kde je tolik potratů, k tomu je zapotřebí autentická, dozrálá víra. Jak vychovávat k takové víře? My jsme našli odpověď v neokatechumenátní cestě.“

- říká Massimo Paloni, otec dvanácti dětí a auditor na probíhající synodě

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.