Biskup Vesco: nerozlučnost je charakteristickou každé lásky

7.10.2015 

Po prvních dnech synody stále více vystupují rozdíly mezi synodálními otci. Ačkoli nedochází k otevřené výměně názorů, je zřejmé, že jednotlivá vystoupení na sebe navazují, všímá si biskup Jean-Paul Vesco z Alžírska, někdejší provinciál francouzských dominikánů.
Na synodě patří mezi biskupy, kteří očekávají hluboké změny v postoji církve k rodině a přizpůsobení pastorace hlubokým sociologickým změnám. Kdyby církev takové změny nepotřebovala, byla by synoda zbytečná – řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas francouzský dominikán.
Biskup Vesco prohlašuje, že nechce měnit katolické učení o manželství. Provádí však jeho dalekosáhlou interpretaci. Pojetí nerozlučnosti totiž rozšiřuje na veškeré svazky, na jakoukoli „skutečnou lásku“:

„Nejde tu o změnu učení o nerozlučnosti manželství. Naopak, je pro nás jasné, že dokonce i přirozené manželství uzavřené před státním úředníkem, je nerozlučné. Ptáme se však, jaká je povaha svazku uzavřeného po rozpadu prvního manželství. Pokud je po rozvodu uzavřen další stabilní svazek a narodí se v něm děti, může církev tvrdit, že tento svazek není definitivní, že se může zrušit...? A nebo je tu potřeba spíš uznat, že jde o druhý přirozený svazek, který je stejně tak nerozlučný a člověk ho nemůže rozloučit? Nerozlučnost totiž patří k podstatě lidské lásky.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.