Brífink ze synodní auly

7.10.2015 

Biskupská synoda dnes pokračovala jednáním ve třinácti užších jazykových skupinách (čtyři anglické, tři francouzské a italské, dvě španělské a jedna německá). Na obvyklém informačním brífinku vystoupili tři synodní otcové – arcibiskupové Chaput, Ulrich a Piñeiro. Posledně jmenovaný, který je předsedou Peruánské biskupské konference, zdůraznil, že církev má hlásat evangelium života.

“Církev musí doprovázet rodinu zvláště dnes, kdy probíhá útok na rodinu jako instituci. Zejména tam, kde zákonodárství mimo jiné otevírá cestu potratům“, uvedl mons. Salvador Piñeiro García Calderón. Podle biskupa francouzského Lille, Laurenta Ulricha, vede práce v jazykových skupinách k hlubokým analýzám a odhaluje kulturní rozdíly. Ačkoliv katolická církev usiluje o jednotu, dodal, rozlišnosti se musí projevit a všem zúčastněným je dána možnost k vyjádření. Arcibiskup Filadelfie, mons. Charles Chaput, vzpomenul na nedávné Světové setkání rodin, které rodinám dodalo naději a potvrdilo učení církve o manželství. Je nutné povzbuzovat rodiny, které se řídí učením církve, aby si nepřipadaly opuštěné, zdůraznil filadelfský arcibiskup. V souvislostí s jednáním v jazykových skupinách upozornil na nutnost dialogu všeobecné a místní církve, protože není případné, aby biskupské konference rozhodovaly o církevní nauce. „Nejsme tady, abychom v něčem zvítězili, nýbrž abychom dospěli k oné pravdě, kterou Pán ustanovil pro svou církev“, vysvětlil arcibiskup Chaput.

Při odpovědi na závěrečné otázky novinářů oznámil tiskový mluvčí Svatého stolce, o. Federico Lombardi, že na dění v synodní aule se nevztahuje tiskové embargo:

“Otcové mohou publikovat své příspěvky a mluvit, s kým chtějí. Diecézní biskupové často chtějí své diecéze informovat o tom, co na synodě řekli, což mohou klidně udělat. Vše je ponecháno svobodě synodních otců a záleží na požadavcích, kterým jsou vystaveni.“

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.