Tiskový mluvčí Svatého stolce o dnešním jednání v synodní aule

6.10.2015 

Dnešní zasedání řádné biskupské synody pokračovalo druhou generální kongregací a odpoledne prací v tzv. circuli minores, tedy menších jazykových skupinách. Dění v synodní aule přiblížil tiskový mluvčí Svatého stolce, o. Federico Lombardi:

“Během dvou generálních kongregací – tedy v pondělí odpoledne a dnes dopoledne – vystoupilo celkem 72 synodálních otců. Nejvíce zastoupena byla Evropa a nečastěji zněla italština. Mnohé promluvy se týkaly současné kulturní a epochální krize, další se věnovaly jazyku, kterým má dnes církev promlouvat, aby zabránila dojmu negativního posuzování různých životních situací. Některé příspěvky kladně oceňovaly jazyk letošních papežových katechezí, který je konkrétní, jednoduchý, jasný a pozitivní. Mnohé promluvy naléhaly na růst rodin v křesťanském životě a nutnost jejich pastoračního doprovázení. Často zmiňovaným tématem byla migrace v souvislosti s dopadem na rodinu. Na toto téma zaznělo několik důležitých svědectví synodálních otců z východní Evropy. Do užšího tematického okruhu patřily příspěvky o násilí v rodině, zejména násilí na ženách, o práci nezletilých dětí a specificky africké problematice polygamie.“

Dnešní dopolední zasedání zahájilo vystoupení kard. Baldisseriho, generálního sekretáře synody, který opětovně vysvětlil novou metodologii synodní práce. Poté se ujal slova papež František.

“Papež ve svém krátkém vystoupení vyslovil dvě poznámky. Za prvé mu záleželo na tom, aby řekl, že katolická nauka o manželství nebyla dotčena či zpochybněna předchozím synodním shromážděním, a proto si uchovává svou platnost. A dále vyzval, aby se synodní otcové nedávali ovlivňovat a neomezili svůj pracovní horizont tak, jako by jediným problémem bylo přijímání pro rozvedené a znovusezdané katolíky. Papež zdůraznil, že je nutné mít na paměti celou šíři problémů a otázek, jak na ně poukazuje výchozí dokument Instrumentum Laboris“.

Uvedl tiskový mluvčí Svatého stolce, o. Federico Lombardi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.