Beatifikace dalších obětí španělské revoluce

3.10.2015 

„Příklad vytrvalosti ve věrnosti církvi,“ tak definoval kardinál Angelo Amato osobnosti 16 trapistických mnichů z opatství ve Viaceli a dvě řeholnice z Algemesí, zavražděné ve Španělsku během občanské války roku 1936. Prefekt Kongregace pro svatořečení předsedal dnes ráno jejich blahořečení v katedrále v Santander.

Revolucionáři zaútočili na klášter pod záminkou, že jde o doupě reakcionářů v létě roku 1936. Španělská revoluce byla v plném proudu. Následovat měl zákaz katolického kultu a ničení mnoha posvátných předmětů. Mniši z Viaceli di Cóbreces byly převezeni do Santanderu a podrobeni ponižování a mučení. Zemřeli různými způsoby: někteří byli zastřeleni, jiní utopeni se svázanýma rukama a sešitými ústy.

„Byli to řeholníci vzdálení stranickým ideologiím, přáli si jedině sloužit evangeliu a podporovat Boží lid svou modlitbou, prací a usebráním. Byli mírní a bezbranní.“

V čele skupiny mučedníků stál novicmistr P. Pío Heredia Zubía. Nejmladším mezi beatifikovanými je sotva devatenáctiletý bratr Ezequiel Álvaro de la Fuente. Ke skupině trapistických mnichů byly připočteny také dvě cisterciácké mnišky: María Micaela Baldoví Trull a María Natividad Medes Ferris z kláštera Fons Salutis v Algemesí nedaleko Valencie. Řeholnice byly sťaty a jejich těla byla zohyzděna.

„Blažení mučedníci z Viacoeli a z Fons Salutis vybízejí dnes své spolubratry a spolusestry k vytrvalosti a věrnosti svému povolání, které spočívá v modlitbě, v chválení Pána a v podpoře církve prostřednictvím každodenního sebeobětování. V tom spočívá pravé bílé mučednictví každého dne k posílení církve a vykoupení světa. Je to požehnaná vůně, jež se vznáší k nebesům.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.