Nuncius Gullickson o situaci na Ukrajině: nedejte se zavést propagandou

2.10.2015 

Odstupující apoštolský nuncius v Kyjevě vybízí svět, aby nezapomínal na Ukrajinu. Arcibiskup Thomas Gullickson byl papežským představitelem na Ukrajině přes čtyři roky. 4. září ho František vyslal na misi do Švýcarska. Ve Vatikánském radiu se podělil o své zkušenosti z Kyjeva:

„Ukrajina skutečně potřebuje zvenku podpořit, aby se uchránila před úpadkem. Existuje reálné nebezpečí, že se Ukrajina stane jakýmsi Somálskem v centru Evropy. Západní Evropa se nesmí obracet k Ukrajincům zády a přivírat oči nad tím, co se tam děje. Události na Ukrajině mají důsledky pro zbytek světa. Nemůže se jim říci: „Jen si jděte, ohřejte se a najezte se do syta!“ Musíme se angažovat. Doufám, že svět a zejména země západní Evropy se zbaví zábran vůči Ukrajině a udělají to, co se stalo v Evropě po II. světové válce. Mám na mysli Marshallův plán. Tenkrát nikdo nečekal se zavedením tohoto plánu na to, až budou všichni nacisti za mřížemi. Okamžitě se přistoupilo k obnově Evropy. Dnes je potřeba udělat totéž. Je nutné velkomyslně se angažovat, v naději, že výsledkem budou sociální reformy na Ukrajině. To je nejdůležitější,“ řekl Vatikánskému rozhlasu arcibiskup Gullickson.

Bývalý nuncius v Kyjevě vybídl také k modlitbě za Ukrajince a k odolávání propagandě. „nedejte se omámit ohromnou propagandou a lží. Mějme na paměti, že ti lidé mají právo na sebeurčení. to je jediný správný přístup,“ uvedl arcibiskup Thomas Gullickson.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.