Ve Vietnamu nelze hovořit o respektování práva na náboženskou svobodu

23.8.2004 

Vietnamské úřady povolují lidem vyznávat svoji víru, neuznávají však právní subjektivitu církve a ta musí na veškerou svou činnost žádat povolení. ?Za těchto podmínek nelze hovořit o respektování práva na náboženskou svobodu,? říká arcibiskup Ho Či Minova města, kardinál Jean Baptiste Pham Minh Man, který by rád vietnamskou církev zviditelnil.

Arcibiskupovi bývalého Saigonu se podařilo zorganizovat pastoraci lékařů, kulturních středisek a učitelů. Má naději, že tyto kroky pomohou k evangelizaci vietnamské společnosti, která se, podle jeho slov, ocitá v nebezpečí pramenící ze všudypřítomné korupce, která se dotýká i školství.

K hlásání evangelia májí pomoci i katolické školy, které jsou zákládány řeholními společenstvími. Často pracují na místech, kam Boží Slovo ještě nedošlo.

Vietnamská církev se snaží působit také v oblasti sociální, ve které se zaměřuje především na pomoc obětem organizované prostituce a nemocným na AIDS. Přes mnoho těžkostí s kterými se vietnamská církev potýká, kardinál Man se s důvěrou dívá do budoucnosti.

Pavel Hruda

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.