Papež: Promyslet a změnit model rozvoje k dobru celé lidské rodiny

30.9.2015 

Na Svatopetrské náměstí přišlo dnes dopoledne 30 tisíc lidí, aby se setkali s Petrovým nástupcem. Generální audience byla jako obvykle zahájena krátkým úryvkem z Písma. V sedmi jazycích zazněly dva verše z Janova evangelia (13,34-35) o novém přikázání lásky. Potom Svatý otec zahájil katechezi, v níž podal bilanci své apoštolské cesty. V samotném závěru papež František řekl:

Vrcholem cesty bylo Setkání rodin ve Filadelfii, kde byl tento horizont rozšířen prismatem rodiny na celý svět. Rodina, tedy plodná smlouva mezi mužem a ženou je odpověď na velkou výzvu našeho světa, která má dvojí podobu: fragmentace a zmasovění. Tyto dva extrémy, které spolu žijí a navzájem se podporují, jsou společnou oporou konzumního ekonomického modelu. Rodina je odpověď, protože je buňkou společnosti, vyvažuje osobní a pospolitou dimenzi a zároveň může být modelem udržitelné správy statků a zdrojů stvoření. Rodina je vůdčím podmětem integrální ekologie, protože je podmětem primárním a zahrnuje v sobě dva zásadní principy lidské civilizace na zemi: princip pospolitosti a princip plodnosti. Biblický humanismus nám podává tento obraz: Sjednocený a plodný lidský pár je uveden Bohem do zahrady světa, aby ji obdělával a chránil.
Chtěl bych bratrsky a vřele poděkovat mons. Chaputovi, arcibiskupovi Filadelfie, za jeho nasazení, zbožnost, nadšení a velkou lásku k rodině při organizaci tohoto setkání. Je zřejmé, že poselství, ba svědectví Světového setkání rodin vzešlo v této chvíli nikoli náhodou, nýbrž prozřetelnostně ze Spojených států amerických, tedy ze země, která v minulém století dosáhla maximálního ekonomického rozvoje, aniž by popřela své náboženské kořeny. Tytéž kořeny dnes vyžadují, aby se počínaje rodinou opětovně promyslel a změnil model rozvoje a to k dobru celé lidské rodiny.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.