Apoštolský vikář z Aleppa odsuzuje francouzské bombardování

29.9.2015 

Jednostranná francouzská vojenská operace, v jejímž rámci byly v minulých dnech zahájeny nálety na báze tzv. Islámského státu na syrském území, představuje „další z nešťastných epizod, kterými se západní mocnosti zapojují do konfliktů masakrujících národy Středního východu.“ – Tak se k francouzské intervenci vyjadřuje biskup Abou Khazen, apoštolský vikář Aleppa pro katolíky latinského ritu:

Už od začátku války se ptáme, jaké jsou pravé pohnutky Francie. Bylo by nasnadě myslet na ekonomické zájmy, ale nevím, zda to postačí k ospravedlnění některých tak nesmyslných a rozporuplných postupů, jako je na jedné straně podpora vzbouřenců a na druhé straně bombardování pozic onoho Islámského státu, který by nikdy nenabyl takové síly, kdyby neměl podporu a finance od zemí, které jsou spojenci Západu.

V posledních dnech – dodává apoštolský vikář z Aleppa – byla situace v tomto zkoušeném městě klidnější: „Všichni jsou tu spokojení, protože voda a elektřina funguje aspoň dvě hodiny denně... Někdo bombarduje – a umírají místní lidé, kteří už o všechno přišli a nemají co hájit. Předhánějí se v řečech o demokracii a lidských právech, ať nám nechají alespoň právo na život!“ – říká biskup Abou Khazen z Aleppa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.