Na cestě ke smíření si nemůžeme dovolit selhání

20.9.2015 

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, Havana - Kuba

Děkuji havanskému arcibiskupovi, kardinálovi Jaime Ortega y Alaminovi, za jeho bratrská slova a stejně tak i svým bratrům biskupům, kněžím, zasvěceným osobám a věřícím laikům. Zdravím rovněž pana prezidenta a všechny přítomné státní představitele.

V evangeliu jsme slyšeli, že učedníci se báli Ježíše zeptat, když mluvil o svém umučení a smrti. Zděsili se a nemohli si připustit myšlenku, že uvidí Ježíše na kříži. Také my jsme pokoušeni utíkat před křížem, svým křížem i křížem těch druhých, a vzdalovat se tomu, kdo trpí. Na konci mše svaté, ve které se nám Ježíš znovu daroval svým tělem a svou krví, obracíme svůj pohled k Panně Marii, naší Matce. Prosíme ji, aby nás naučila stát blízko kříže bratra, který trpí. Ať se naučíme vidět Ježíše v každém člověku, který na své životní cestě umdlévá; v každém hladovém a žíznícím bratrovi, který nemá co na sebe, je ve vězení anebo je nemocný. Ať spolu s Matkou stojící pod křížem pochopíme, kdo je opravdu „největší“ a co znamená být sjednoceni s Pánem a mít podíl na Jeho slávě.

Naučme se od Marie mít bdělé a pozorné srdce pro potřeby druhých. Ať jsme pohotoví v těch nejmenších životních detailech, jak nás učila na svatbě v Káni, a nepřestáváme se modlit jedni za druhé, aby nikomu nechybělo víno nové lásky a radosti, kterou nám nabízí Ježíš.

V této chvíli cítím povinnost obrátit pozornost k milované Kolumbii. Jsem si vědom zásadního významu nynější chvíle, kdy její synové s novou silou a pohnuti nadějí usilují o vybudování mírumilovné společnosti. Kéž se prolitá krev tisíců nevinných během těchto desetiletí ozbrojeného konfliktu spojí s krví, kterou prolil na kříži Ježíš Kristus, a podpoří všechny snahy o definitivní smíření také na tomto krásné ostrově. A dlouhá noc bolesti a násilí ať se úsilím všech Kolumbijců promění na nekončící den svornosti, spravedlnosti, bratrství a lásky za respektu institucí národního i mezinárodního práva, aby tento mír byl trvalý. Prosím vás! Nemůžeme si na této cestě míru a smíření dovolit další selhání. Děkuji vám, pane prezidente za vše, co pro toto smíření děláte.

Prosím vás, spojte se nyní se mnou v modlitbě a prosme Pannu Marii, aby předložila všechny naše obavy a přání Kristovu Srdci. A modleme se zvláště za ty, kdo ztratili naději, a nevědí, proč dál zápasit, za ty, kdo trpí nespravedlností, opuštěností a samotou; modleme se za staré, nemocné, za děti a mládež, za všechny rodiny v nesnázích, aby Maria osušila jejich slzy, utěšila je svou mateřskou láskou a vrátila jim naději a radost. Svatá Matko, svěřuji ti tvé kubánské děti: nikdy je neopouštěj!
A prosím vás, nezapomínejte se modlit za mne.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.