Afričtí biskupové: odmítáme ideologickou kolonizaci našeho kontinentu

19.9.2015 

Biskupové Afriky a Madagaskaru se postavili proti ideologické kolonizaci Afriky maskované podporou rozvoje. V deklaraci k summitu o rozvoji po roce 2015, který je na programu v newyorském sídle OSN ve dnech 25. – 27. září, se biskupové s rozhodností staví proti plánům pomoci, které decimují jejich kontinent. Dokument vznikl už letos v červnu a podepsalo jej 45 biskupů. Zveřejněn byl až nyní.

Biskupové demaskují „ducha nového kolonialismu“, který „se skrývá za líbivými slovy jako svoboda, rovnost, práva, autonomie, demokracie a rozvoj“. Za programy mluvícími o zdraví a právech se neskrývá nic jiného než propagace sexuální výchovy bez morálních odkazů a genderová ideologie. Dokument je označuje za projev „egoistických a zvrácených zájmů“, které z venku a s rostoucí agresivitou prosazují africké nátuře cizí individualismus a hedonismus, jsou nositelem civilizace smrti a zneužívají chudoby, slabostí a neznalostí populace.

Africká církev volá po respektu k k důstojnosti obyvatel kontinentu, kteří nemají být snižování za potenciální trh pro farmaceutický průmysl. Biskupové odsuzují Protokol z Maputa i Kampaň za snížení úmrtnosti novorozenců a matek, které byly vnuceny pod politickým a ekonomickým tlakem. Navzdory názvům jejich jediným cílem je kontrola a drastické snížení africké populace. „My Afričané musíme vyslovit kategorické „ne“ tomuto plánu, který zabíjí náš kontinent,“ stojí v dokumentu.

Stejně jasnými slovy mluví biskupové o nových formách otrokářství ve jménu „modloslužby peněz“ a vybízejí politiky, aby pečlivě analyzovali strategie a rozvojové programy, které sice mluví o „blahobytu a prosperitě“, ale ve skutečnosti jde o programy ničící lidské hodnoty a rozvoj respektující důstojnost a posvátnost lidské osoby a rodiny.
V závěru se biskupové obracejí na státy a mezinárodní organizace s výzvou, aby „ctily transcendentnost, centrálnost a vysokou hodnotu rodiny založené na manželství mezi mužem a ženou, mateřství, životu a náboženství.“ „Probuďte svá svědomí!“ apelují afričtí biskupové, „neberte Afričanům jejich suverenitu a nezrazujete jejich důvěru.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.