Papež v americké televizi CNN

19.9.2015 

Po včerejším papežově videoposelství v kubánských médiích odvysílala dnes v rámci mediální přípravy na apoštolskou cestu také americká CNN přibližně půl hodinový konverzační pořad, jehož protagonisty byli kromě papeže Františka žáci základních škol z New Yorku a z Havany, odkud kladli otázky. Ochrana životního prostředí, otázka politických leaderů, přístupu ke vzdělání a zlepšení mezistátních vztahů Kuby a USA – taková byla témata, o něž se zajímala mládež ze školské sítě Scholas Occurrentes, která tuto videokonverzaci s papežem připravila. Otázka autority zajímala kubánskou studentku, netající se svým obdivem k roli, jakou plní ve světě papež. Ten jí odpověděl:

Řeknu ti jenom jednu věc: leader je dobrý, pokud je s to vzbudit mezi mladými nové leadery. Pokud chce někdo být jediným vůdcem, pak se stane tyranem. Pravé vůdcovství je plodné a každý z vás k němu v sobě nese zárodek. Nechte jej růst a buďte leadery v tom, co jste povoláni být. Leaderem v myšlení, jednání, radosti, naději, leadery tvorby lepšího světa. Já diktátorem být nechci a proto raději rozsévám.

Podotkl papež František v dnešní videokonferenci se studenty dvou škol v New Yorku a v Havaně, odvysílané americkou televizní stanicí CNN.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.