Kardinál Ortega: papež přijíždí ve velmi specifickém okamžiku

18.9.2015 

O logistických i duchovních přípravách na blížící se Františkovu cestu na Kubu a také o očekáváních, která obyvatelé ostrova pojí s návštěvou Petrova nástupce, mluvil kardinál Jaime Lucas Ortega y Alamino v rozsáhlém rozhovoru pro deník La Tribuna de la Habana. „Pro každou zemi je papežova návštěva vždy velkou událostí. Svatý otec nenavštěvuje pouze katolickou církev, ale přijíždí také za Kubánci. Proto budí tak velký zájem, touhy a naděje,“ uvedl havanskýý arcibiskup.

Kardinál Ortega upozornil také na to, že pouť přichází v době zlepšení vztahů mezi Kubou a Spojenými státy. „Svatý otec přijíždí na ostrov ve velmi specifické chvíli, říká havanský arcibiskup. – Zahajujeme novou etapu sblížení a usilí, které si klade za cíl napravit vztahy a zrušit blokádu Kuby, která nás na tolik let poznamenala. Otvírá se před námi tato nová možnost. Pojí se s rizikem, ale zároveň s prospěchem. A právě v tomto kontextu bude probíhat papežská návštěva.“

Kardinál Ortega připomněl, že František bude po Janu Pavlu II. a Benediktu XVI. už třetím papežem, který za posledních 17 let Kubu navštíví. Přesto tato návštěva budí zvláštní entuziasmus, protože jde o prvního Petrova nástupce z Latinské Ameriky. „Byl jsem svědkem toho jak se sám radoval, když jsme se setkali, aby mi oznámil, že má v úmyslu nás navštívit,“ prozradil kard. Ortega. Dodal také, že papež nechce nic mimořádného, protože má rád prosté věci. „Všechno je připraveno s velkou láskou. Bude krásně přijatý a jeho návštěva bude velmi plodná,“ předpovídá havanský arcibiskup.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.