Římský biskup pozdravil členy Vatikánské observatoře

18.9.2015 

V kontextu mezináboženského dialogu, který je dnes velice nezbytný, může vědecký průzkum vesmínu poskytovat perspektivy, sdílené věřícími i nevěřícími, zdůraznil dnes papež František při audienci pro členy Vatikánské observatoře. Tato vědecká instituce, spravovaná jezuitským řádem, slaví 80 let od svého vzniku a do jejího čela nastupuje nový ředitel – o. Guy Joseph Consolmagno, SI. Deum Creatorem venite adoremus, citoval František slova, vyrytá do mramoru jedné z hvězdářských kupolí letní papežské rezidence v Castel Gandolfu:

”Vesmír je totiž více než vědecký problém k vyřešení. Je radostným tajemstvím, které kontemplujeme s plesáním a chválou (Laudato si´, 12). Veškerý hmotný svět je jazykem Boží lásky, bezmezné Boží sympatie k nám. (ibid., 84). Svatý Ignác z Loyoly tomuto jazyku dobře rozuměl. Vypráví, že jeho největší útěchou byl pohled na nebe a hvězdy, protože v něm vzbuzoval velikou touhu po službě Pánu (Životopis, 11).”

Papež připomenul učení svých předchůdců Lva XIII., Jana Pavla II. a Benedikta XVI. a vyzval ke sdílení nabytého vědění s laickou veřejností. Příkladem jsou letní astronomické školy ve Vatikánské observatoři.

”Církev naléhavě potřebuje řeholníky, kteří věnují svůj život tomu, že budou stát na hranicích mezi vírou a lidským věděním, vírou a moderní vědou. (…) Je velice důležité, abyste s lidmi sdíleli dar svého vědeckého poznání a zdarma dávali to, co jste zadarmo dostali.”

Jsme všichni na cestě ke společnému nebeskému domovu, ve kterém budeme moci s radostným úžasem číst tajemství veškerenstva, loučil se papež se členy Vatikánské observatoře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.