Papež: Rodina má zdomácnit svět, takový je Boží plán

16.9.2015 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo 40 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience Petrova nástupce. Papež František dnes uzavřel tematický cyklus katechezí o rodině. Vyšel přitom z listu sv. Pavla (Gal 4,4-7) o Vykupiteli narozeném ze ženy a načrtnul velkolepou a hutnou vizi rodiny jakožto plánu, který má Bůh se světem a jehož uskutečňování svěřil rodině. Tímto Božím plánem není péče o samoúčelnou intimitu, nýbrž „zdomácnění“ celého světa.
„Rodina jakožto smlouva muže a ženy je strategie pro emancipaci národů od peněžní kolonizace“ – tvrdí další z mnoha působivých konstatací dnešní katecheze, v jejímž závěru papež řekl:

Milosrdná Boží ochrana nad mužem a ženou však v každém případě pro oba nikdy neustává. Nezapomínejme na to! Symbolický jazyk Bible nám říká, že ještě před jejich vyhnáním ze zahrady Eden, udělal Bůh muži a ženě kožené sukně a oblékl je do nich. Tento projev něhy znamená, že Bůh ani v bolestných důsledcích našeho hříchu nechce, abychom byli nazí a vydáni svému údělu hříšníků. Tato božská něha, tato péče o nás, se vtělila v Ježíši Nazaretském, Božím Synu, „narozeném ze ženy“ (Gal 4,4). A svatý Pavel dále říká, že „Kristus umřel za nás, když jsme ještě byli hříšníky“ (Řím 5,8). Kristus narozený ze ženy, z jedné ženy, je Božím pohlazením našich ran, našich pochybení, našich hříchů. Bůh nás miluje takové, jakými jsme a chce nás v tomto plánu vést dál. Žena je ta silnější, která tento plán nese dál.
Příslib, který Bůh dává muži a ženě na počátku dějin, zahrnuje všechny lidské bytosti až do konce dějin. Budeme-li mít dostatek víry,
rodiny národů země se rozpoznají v tomto požehnání. Na každý pád, kdokoli se nechá pohnout touto vizí, ať už patří k jakémukoli národu, lidu a náboženskému vyznání, je na cestě s námi. Bude naším bratrem a naší sestrou. Bez jakéhokoli proselytismu! Kráčejme v tomto požehnání za tímto Božím cílem, aby se z nás všech v životě stali bratři uprostřed světa, který jde kupředu a rodí se z rodiny, ze spojení muže a ženy.
Bůh vám žehnej rodiny všech koutů země! Bůh žehnej vám všem!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Na závěr generální audience Petrův nástupce obrátil pozornost ke dvěma aktuálním událostem:

Tuto sobotu odjíždím na apoštolskou cestu na Kubu a do Spojených států amerických, s posláním, do něhož vkládám velkou naději. Hlavním důvodem cesty je VIII. Světové setkání rodin, které se bude konat ve Filadelfii. Odeberu se rovněž do hlavního sídla OSN u příležitosti 70. výročí založení této organizace. Srdečně už nyní zdravím kubánský lid a lid Spojených států duchovně se připravující pod vedením svých pastýřů. Prosím všechny, aby mne provázeli modlitbou, vyprošovali mi světlo a sílu Ducha svatého a přímluvu Nejsvětější Panny Marie, patronky Kuby Virgen de la Caridad del Cobre a patronky Spojených států amerických Neposkvrněného Početí.

Rovněž tuto sobotu bude v San Miniato blahořečen Pius Alberto del Corona, biskup této diecéze a zakladatel sester dominikánek Ducha svatého. Byl to horlivý pastýř a moudrý učitel lidu, který mu byl svěřen. Jeho příklad a jeho přímluva ať pomáhají církvi putovat v duchu evangelia a přinášet plody dobrých skutků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.