Papež: Odmítat světskou mentalitu, která činí z vlastního »já« střed existence

13.9.2015 

Před polednem dnes Svatopetrské náměstí zaplnil opět velký zástup lidí. Na padesát tisíc jich přišlo vyslechnout si promluvu Petrova nástupce před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Papež František vyložil dnešní evangelium (Mk 8,27-35), které podává, jak Ježíš po Petrově vyznání víry u Césareje Filipovy otevřeně vyjevuje učedníkům, že právě jakožto Mesiáš bude zabit, aby po třech dnech vstal z mrtvých:

Když to uslyšel Petr, který právě vyznal svoji víru v Ježíše jakožto Mesiáše, je skandalizován. Vezme Učitele stranou a rozmlouvá Mu to. A jak reaguje Ježíš? Přísně Petra pokárá slovy: „Jdi mi z očí, satane!“ – říká mu satane – „Neboť nemáš na mysli věci božské, ale lidské“ (v.33). Ježíš pozoruje, že v Petrovi i v ostatních apoštolech – a také v každém z nás – se proti Otcově milosti staví pokušení Zlého, který nás chce odtrhnout od Boží vůle. Svým sdělením, že bude muset trpět, být zabit, aby pak vstal z mrtvých, chce Ježíš dát pochopit těm, kteří jej následují, že je Mesiášem pokorným a služebníkem. Je Služebníkem, který je poslušný slovu a vůli Otce až k naprosté oběti vlastního života. Proto se Ježíš obrací ke všem, kdo tam byli, a prohlašuje, že kdo chce být Jeho učedníkem, musí si vzít za své, že bude služebníkem jako se jím stal On, a říká: „Kdo chce jít za mnou, ať zapře sám sebe, vezme svůj kříž a následuje mě“ (v.35).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Papež František pak obrátil pozornost k dnešní beatifikaci:

Dnes byl v Jihoafrické republice blahořečen Samuel Benedikt Daswa, otec rodiny, který byl v roce 1990 – tedy právě před 25 lety – zabit pro svoji věrnost evangeliu. Ve svém životě prokazoval vždy velkou důslednost, odvážně zaujímal křesťanské postoje a odmítal světské a pohanské zvyky. Jeho svědectví ať pomáhá zvláště rodinám při šíření Kristovy pravdy a lásky. Jeho svědectví se pojí se svědectvím mnoha našich bratří a sester - mladých, starých i dětí - pronásledovaných, vyháněných a zabíjených, protože vyznávají Ježíše Krista. Všem těmto mučedníkům, Samuelovi Benediktovi Daswa a ostatním, děkujeme za jejich svědectví a prosíme je o přímluvu.

Po společné mariánské modlitbě Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.