Svatý otec ke hnutí manželské spirituality: Manželská věrnost je dar

10.9.2015 

“Nikdy nezapomínejte na to, že vaše manželská věrnost je darem a že každému z nás bylo prokázáno milosrdenství”, připomenul dnes papež František členům laického hnutí Équipes Notre-Dame, kteří se v Římě účastní světového kongresu. Hnutí manželské spirituality vzniklo ve Francii roku 1938. Petrův nástupce manželské páry vyzval, aby se staly nástrojem Kristova a církevního milosrdenství právě pro ony lidi, jejichž manželství selhalo.

”Semknutý a šťastný manželský pár může lépe než kdokoli jiný zvnitřku pochopit, jaké rány a utrpení vedou k chátrání, zradě a rozpadu lásky. Je tudíž nutné, abyste přinášeli své svědectví a zkušenost do křesťanských společenství a pomáhali jim rozlišovat konkrétní situace těchto lidí. Přijímejte je s jejich ranami, pomáhejte jim kráčet ve víře a pravdě, aby se pod zrakem Krista, Dobrého pastýře, patřičným způsobem účastnili života církve. A nezapomínejte ani na nevýslovné utrpení dětí, které prožívají obdobné bolestné rodinné situace. Můžete jim mnoho dát.”

Život šťastné a vyvážené rodiny, obývané Boží přítomností, je sám o sobě svědectvím Boží lásky, poznamenal papež. Hnutí manželské spirituality by však měla vyvinout ještě více apoštolské kreativity, dodal. Zejména mají konkrétně doprovázet mladé páry před vstupem do manželství i po něm. A dále stát nablízku mnoha zraněným rodinám, které zasáhla nemoc či úmrtí, nezaměstnanost a chudoba, náhlý příchod dítěte, oddálení rodinných členů nebo násilí.

”Toto poslání, které vám bylo svěřeno, je dnes stále důležitější. Obraz rodiny, kterou chce Bůh, tedy rodiny tvořené mužem a ženou a zaměřené na prospěch manželů a na zplození a výchovu dětí, je dnes pokřivován projekty, které mu silně protiřečí, a to za podpory ideologických kolonizací.”

Misijní poslání vyžaduje hluboké, stálé a vytrvalé ukotvení ve spiritualitě manželského hnutí, modlitbu v páru i v rodině a pravidelný dialog mezi manželi, doplnil Svatý otec a vyzval francouzské hnutí k modlitbě za nadcházející synodu o rodině:

”…aby se církev stále pozorněji zamýšlela nad tím, co prožívají rodiny, živé buňky naší společnosti a církve, které ohrožuje současný nelehký kulturní kontext. Prosím všechny manželské páry vašeho sdružení, aby se s vroucí vírou modlily za synodní otce i za mne,”

žádal papež František členy laického hnutí Équipes Notre-Dame při dnešní audienci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.