Papežská nadace Kirche in Not o pomoci křesťanům v Sýrii

9.9.2015 

“Evropská otevřenost k přijetí syrských uprchlíků vede mnohé lidi – a zejména křesťany – k tomu, aby opustili Sýrii. Naším úkolem je však pomáhat křesťanským společenstvím, aby zůstala”, prohlašuje o. Andrzej Halemba, zástupce papežské nadace Kirche in Not na Blízkém východě. Podle misionáře je situace v Sýrii, kterou opakovaně navštěvuje, stále nestabilnější: “Od začátku roku mohu sledovat, jak dobyvačnost Islámského státu děsí místní lidi, a zejména křesťany. Budoucnost města Aleppa, ve kterém dosud žijí mnozí naši bratři, je velmi nejistá”, uvedl polský kněz. Nadace Kirche in Not od začátku války darovala syrskému obyvatelstvu více než 8 milionů euro a podpořila mnohé projekty. Na letošní rok schválila 22 nových projektů v nejvíce zasažených městech – Homsu, Aleppu a Damašku. Pomoc papežské nadace se zaměřuje na humanitární, ale také na pastorační potřeby. Díky její investici byl kupříklad obnoven kostel sv. Eliáše v Qusairu, zničený džihádisty. Tento krok papežské nadace ocenil arcibiskup melchitské církve, mons. Jean-Abdo Arbach. “Obnova kostela je zásadní pohnutkou k naději pro místní křesťany. Pokud se život církve vrátí do normálních kolejí, věřící opět naleznou své jistoty a povzbudí je to k setrvání v Sýrii”, uvedl biskup diecéze Homs, Hama a Jabrud.

V Sýrii však pokračuje boj – džihádisté obsadili poslední leteckou základnu vládního vojska v severozápadní provincii Idlib a zabili přitom desítky vojáků, čímž se ještě více zhoršily vyhlídky pro civilní obyvatelstvo, potvrzuje biskup chaldejské církve v Aleppu, Antoine Audo:

”Církev a křesťané až do dneška doufali v mír a budou v tom pokračovat. Je to naše jediná naděje pro Sýrii, která je naší zemí a domovem, kde máme rodiny a budoucnost. Na druhé straně ale v Sýrii pokračuje válka a ničení, ke kterým se využívají všechny dostupné metody tak, jak už se to dělo v Iráku, v Libyi a jinde. Za pokračujícího násilí lidé utíkají – dotýká se nás zejména odchod křesťanů a především mnoha mladých lidí. Bojí se služby v armádě, nemají tu práci a žijí v neustálém nebezpečí, a tak dělají vše pro to, aby mohli odejít. Žijeme ve stavu naprosté zkázy! Chybí nám voda i elektrický proud. A už třetí den jsme v písečné bouři, která zasáhla celou Sýrii.”

Podle syrského jezuity nemá velký smysl organizovat vrcholné schůzky o situaci v Sýrii. Jediné řešení současného stavu je vnitropolitické a nesmí být vnucováno zvnějšku, míní mons. Audo, předseda syrské Charity, která nepolevuje ve své práci.

”Nyní pracujeme na dvou úrovních. První se týká přístupu k potravinám, lékům a vzdělání. Vyvinuli jsme velké úsilí, abychom dětem a mladým lidem pomohli ke školní docházce. Další pomoc směřuje ke starým lidem a uprchlíkům, aby mohli zaplatit za podnájem. Toto je tedy hlavní pracovní náplň syrské Charity. Druhou a naléhavou rovinou je však nyní psychosociální pomoc a podpora obyvatelstva, které už je unavené. A dále programy pro mládež – doufáme, že je dovedeme do konce, což je za pokračující války skutečně obtížné.”

Vysvětluje ze syrského Aleppa biskup Antoine Audo.
Na fotografii záběr z uprchlického tábora v Sýrii.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.