Save the children: Dvě třetiny migrujících dětí jsou bez rodičů

31.8.2015 

Mluvčí nevládní organizace Save the children prohlásil, že dvě třetiny dětí migrují bez doprovodu rodičů. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas to řekl Michele Prosperi:

Podíváme-li se na data od počátku roku do 27. srpna t.r., pak děti tvoří asi 10% migrantů přicházejících do Itálie. Dvě třetiny z nich jsou bez doprovodu. Jde o mladistvé kolem 17 let, ale nezřídka již ve věku 9 let. Tyto děti jsou na cestě do Evropy samotné. Totéž vidíme také při příchodu migrantů do Řecka, kam nyní přichází ještě více migrantů než do Itálie. Do Řecka přicházejí většinou ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Jsou zde i celé rodiny. Víme například, že Srbskem procházejí migranti, z nichž čtvrtinu podle našich odhadů tvoří děti.

V těchto dnech přišla zpráva o třech dětech, které byly hospitalizovány nemocnicí v Rakousku. Přišly se svými rodinami ze Sýrie. Je beznaděj těchto rodin opravdu taková, že riskují zdraví svých dětí?

Musíme si uvědomit, že migranti se vydávají na dlouhou a strastiplnou cestu prostřednictvím překupníků a nezřídka riskují život. Mluvila jsem několikrát s těmito rodiči a příbuznými, kteří nemluví o ničem jiném než o svých dětech a jejich budoucnosti. Jediná věc, na které jim záleží, je nalézt bezpečné místo, kde jejich děti budou moci chodit do školy a mít budoucnost.

Mluvčí organizace Save the children v souvislosti s chystanou konferencí Evropské unie o migraci, která se bude konat 14. září, vyjádřil naději, že budou zvýšeny kvóty pro uprchlíky a bude jim umožněno dostávat se přímo do cílových zemí, aniž by se museli vydávat do rukou překupníků.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.