Metropolita Gennadios: Učit se křesťanskému umění úcty ke stvoření

31.8.2015 

Zítra 1. září bude katolická církev poprvé slavit Světový den modlitby za péči o stvoření, ustanovený papežem Františkem ve spojení s ekumenickým patriarchou Bartolomějem I. a pravoslavnou církví. Vatikánský rozhlas požádal o přiblížení této pastorační iniciativy, řeckého pravoslavného metropolitu Itálie a Malty, arcibiskupa Gennadiose:

Jak víte, Jeho svatost, ekumenický patriarcha Bartoloměj se o ekologické problémy zajímá dlouhodobě. Nyní jsme rádi, že papež vybízí celý Boží lid k modlitbě za stvoření, protože člověk je odpovědný za úctu a lásku ke stvoření, ve kterém žije. Patriarcha Bartoloměj a papež František byli podníceni Boží milostí a cítí tuto odpovědnost. Stvoření není výdobytek člověka, nýbrž dar, kterým člověka obdařil Bůh. Církev má péči o všechno a chce, aby se tomuto drahocennému Božímu daru dostávalo zvláštní úcty. Papež František se o to snaží modlitbou, patriarcha Bartoloměj již mnoho let každoroční exhortací.

Patriarcha Bartoloměj vytyčil cestu k tomuto povědomí, které se odráží také v encyklice Laudato si´ papeže Františka…

Jsou to skutečně dva bratři. Věřím, že tato odpovědnost papeže a patriarchu spojila. Ještě před vydáním této cenné encykliky papež prohlásil, že ji napsal po přečtení mnoha textů na toto téma, přičemž – jak řekl – můj bratr patriarcha Bartoloměj na tomto poli pracuje již mnoho let pomocí kongresů a sympózií. Boží lid byl tímto způsobem upozorněn na tento velký problém, který nesmí zůstat jenom v rukách špiček, ale musí být vnímán také námi. Všichni laici, řeholníci a kněží se musíme modlit a učit se tomuto velkému křesťanskému umění úcty ke stvoření.

Říká pravoslavný metropolita Gennadios v souvislosti se Světovým dnem modlitby za péči o stvoření, který připadá na 1. září.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.