Kustod Svaté země ke stavbě izraelské zdi kolem území Palestiny

29.8.2015 

Tuto neděli proběhne v údolí Cremisan, nedaleko Betléma, pokojný protest proti stavbě zdi oddělující Izrael a Palestinská území. Zmíněná oblast zahrnuje farnost Beit Jala, území mnoha palestinských, většinou křesťanských rodin, klášter, základní školu a konvent. Nejvyšší soud Izraele nedávno vydal povolení, aby práce na stavbě zdi pokračovaly a zrušil tak svůj předchozí rozsudek. V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas situaci popsal o. Pierbattista Pizzaballa:

Manifestace chce vyjádřit obecný nesouhlas s výstavbou zdi, kterou všichni považujeme za nepřijatelnou, zvláště pak v místech, které oddělují půdu od obydlí těch, kteří ji obdělávají. Bydlí tady převážně křesťané. Přestože Nejvyšší soud nejprve rozhodl o zastavení prací, později rozsudek zrevidoval a stavbu povolil. Je to situace extrémní justiční dvojakosti, která těžce dopadá na život mnoha rodin.

Stavba zdi je hrozbou především pro 58 rodin, které tam žijí. Jakou pomoc jim poskytnout?

Dokud se nestavěla zeď, mohlo se odkazovat na jejich každodenní práci. Nyní však bude nutné najít pro tyto rodiny nové formy pomoci, ale zatím nevíme jaké.

Latinský jeruzalémský patriarchát označil nedávno stavbu zdi za inzultaci uštědřenou míru. Mělo to nějaký ohlas?

Ano. Došlo ke spoustě projevů solidarity. Mám na mysli Biskupskou konferenci USA, ale i mnohé jiné instituce: od nevládních až po hnutí nejrůznějšího druhu. Problém to však neřeší. Musíme se snažit tyto práce, pokud možno, zastavit, ale myslím si, že nyní už je pozdě.

Otázka stavby této zdi vyvolala nespokojenost i na mezinárodní úrovni. Může být pozitivním podnět to, že se o tom mluví?

Zajisté ano. Je důležité o tom neustále mluvit, protože bohužel po určité dojde k tomu, že zprávy zastarají a řeč ustane. Je však důležité, aby se prostřednictvím sdělovacích prostředků s touto situací mohl seznamovat stále větší počet lidí.

Jak prožívají tuto situaci křesťané, žijící na oněch územích?

Samozřejmě s velkým znepokojením. Epizody násilí však vytvářejí pocit nejistoty. Proto je důležité, že prezident Izraele pozval patriarchu Twala na setkání v místě posledního velkého atentátu v Tabgha, kde došlo letos v červnu ke žhářství v kostele připomínající Ježíšovo rozmnožení chlebů. Prezident Reuven Rivlin chce oživit dialog a setkání představitelů různých náboženství. Prezident kromě toho, že odsoudil protikřesťanské násilí, ujistil, že učiní vše proto, aby se mezináboženské násilí v zemi nerozšířilo.

Izrael tedy ospravedlňuje stavbu další části opevněné zdi bezpečnostními důvody?

Jistě, ano. Izrael se jednostranně rozhodl oddělit se od Palestinců právě z této perspektivy.

Říká kustod Svaté země, o. Pierbattista Pizzaballa.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.