Nigérie se zbavila teroristické skupiny Boko Haram

27.8.2015 

Před pěti sty dny bylo na severu země ve státě Borno uneseno 200 studentek zločineckou skupinou hlásící se k islámu pod jménem Boko Haram. Dnes se konal pochod solidarity s těmito děvčaty, o jejichž osudu, bohužel, stále není známo nic bližšího. Účastnili se jej příbuzní unesených (foto) a všechny složky společnosti, muslimové i křesťané. Nigerijský kardinál John Olorunfemi Onaiyekan, arcibiskup města Abuja, popsal Vatikánskému rozhlasu nynější situaci:

Lze říci, že došlo k určitému pokroku, protože téměř celé území, okupované ozbrojenci z Boko Haram, bylo osvobozeno. Organizace byla prý již zlikvidována, což znamená, že z vojenského hlediska již skončila. Je-li to pravda, to uvidíme v brzké budoucnosti. Prezident však přislíbil občanům Nigérie, že do tří měsíců bude tento problém vyřešen. Lze však dodat, že i v případě, že Boko Haram nebude představovat žádné vojenské nebezpečí, je zapotřebí ještě hodně udělat. A možná to nejdůležitější, totiž nastolit v na oněch územích opět pokoj.

Vždycky jste zdůrazňoval, že nejde o boj křesťanů pro muslimům, ale že Boko Haram jsou zločinci, kteří podvracejí stát…

Řekl jsem to před třemi roky a mnozí mne kvůli těmto slovům obviňovali, že nechci vidět pravdu, která podle nich spočívala v tom, že Boko Haram je muslimský plán. Nyní vidíme věci zřetelněji. Není pravda, že všichni muslimové jsou za Boko Haram a proti křesťanům. Nyní je zřejmé, že těmi, kdo trpí nejvíc a kdo si dělají největší starosti s Boko Haram jsou právě nigerijští muslimové, a zvláště muslimská obec ve zmíněném regionu.

Jak tuto situaci řešit?

Podle mého názoru jsme už s řešením začali, poněvadž muslimská obec v Nigérii konečně přiznala, že stoupenci Boko Haram se hlásí k islámu, a proto je na muslimské obci, aby našla způsob, jak tyto zločince a extrémisty izolovat. Není jich zase tolik, ale jsou nebezpeční.

Říká nigerijský kardinál Onaiyekan o posledním vývoji ve své vlasti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.