Kardinál Bagnasco: Migraci lze řešit jedině celosvětově

24.8.2015 

Na katolickém mítinku v Rimini vystoupil také předseda Italské biskupské konference, janovský arcibiskup, kardinál Angelo Bagnasco. Redaktor Vatikánského rozhlasu se jej mimo jiné zeptal na fenomén imigrace, s jehož humanitárně nejkritičtější fází zápolí hlavně Itálie, kam migranti nezřídka za podmínek životu nebezpečných vyplouvají ze 120 kilometrů vzdálené Libye.

Pokud se má za to, že tento obrovský fenomén, který je lidskou tragédií, je problémem jednotlivých států a je proto ponechán na jejich bedrech, není nikdy řešen důstojně, lidsky a spravedlivě. Myslím, že tento fakt je rozhodně vratný a neskončí v krátké době. V těchto dnech jsme opět viděli, jak tito ubozí, zoufalí lidé všemožně riskují život a doufají, že jdou vstříc lepší budoucnosti. Je to opravdu světový problém. Na lokální rovině jednotlivých států a dokonce na rovině evropské jej považuji za neřešitelný, protože tady jde o něco mnohem rozsáhlejšího. Vidím tu dva aspekty: Za prvé je třeba zajistit důstojné přijetí, které bude přirozeně slučitelné se situací hostitelských zemí. Za druhé ovlivnit příčiny ve výchozích zemích z hlediska požadavků míru, ekonomiky, vlády a základních svobod, aby tito lidé nebyli nuceni opouštět svoje domovy a jít hledat štěstí jinam. Toto je problém tak vážný a velký, že mu může čelit jedině nějaká světová autorita, k níž konvergují velké politické a ekonomické mocnosti.

Domnívá se italský kardinál Angelo Bagnasco.
Během dvou posledních týdnů přišlo také do Srbska (foto) 23 tisíc migrantů, kteří mají v úmyslu dostat se do Německa, Švédska a Rakouska. Od vlády v Bělehradě dostali 72 hodin na přechod do Maďarska, které však na svých hranicích dokončuje stavbu zdi. Do Itálie se jenom dnes dostalo z Libye 4 400 lidí, kteří byli zachráněni italskými námořními silami.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.